Spanning in kampioenschap is weer helemaal terug

Verrassende winst van Reinderman op Van foreest

Reinderman heeft met een winstpartij tegen koploper Van Foreest de spanning in het kampioenschap helemaal teruggebracht. De partij bracht de gemoederen danig in beweging. Specifiek draaide het om het positionele kwaliteitsoffer dat Van Foreest op zet 15 bracht: Txe5. Diepzinnig of overmoedig? De discussie is nog niet beëindigd.De gelukkige winnaar vertelde na afloop dat hij een partij Adams-Giri volgde. Het leek Reinderman dat het kwaliteitsoffer al tamelijk geforceerd was. Met e5 en f4 bracht hij wit in de verdediging. Aan het eind deed Van Foreest wat slechtere zetten en kon Reinderman de overwinning verzilveren. Zo heeft hij zijn desastreuze toernooistart weer wat goed gemaakt.

Spannende remise L Ami – Van Wely

Loek van Wely grapte net voor het begin van de ronde: “wel leuk natuurlijk dat Jorden het zo spannend maakt, maar er zijn grenzen!”. Van Wely moest het met zwart opnemen tegen de sterke en degelijke L’Ami, niet in zijn beste vorm dit toernooi, maar in ieder geval niet de makkelijkste tegenstander. Tegelijk waren de blikken natuurlijk gericht op het bord bij Van Foreest, die tegen de hekkensluiter Reinderman met wit voor de vier uit vier zou kunnen gaan en dan moeilijk in te halen zou zijn.L’Ami speelde de opening wat nonchalant en werd door (overigens theoretisch bekende) 11…Dc8 onaangenaam verrast. Op de een of andere manier lag wit met zijn ontwikkelingsachterstand al bijna in de touwen. L’Ami moest meteen vol in denkmodus (40 minuten voor de volgende drie zetten) en in de verdediging. Van Wely: “het was steeds nét niet gewonnen en toen besloot ik toch maar risico’s te nemen”. En er kwamen kansjes voor L’Ami, die later vond dat Van Wely te veel risico had genomen. Van Wely moest uiteindelijk zelf nog stevig op de rem trappen en naar een remise-eindspel afwikkelen.

In de perskamer waren de beide heren na de analyse goed gemutst. Ze herinnerden aan hun ‘meesterwerkje’ op het NK 2014, in Ronde 6: de moeite waard om nog eens na te spelen.

Ernst laat Werle met remise ontsnappen

De teleurstelling was voelbaar na de partij. Ernst, die vanaf zeven uur de opening had voorbereid, kreeg net als in ronde drie alles weer precies zo op het bord, en weer kon hij niet oogsten. Hier stond hij de hele partij met zwart heel erg goed tegen Werle. Maar in de tijdnoodfase kon hij de genadeklap net niet vinden. In de slotstelling had hij nog overwogen 52….Kh5 te doen: een klassieke winstpoging die zou hebben verloren. Kf7 was een betere mogelijkheid geweest, maar met Kh7 werd de remise getekend.
Van den Doel nu het geluk aan zijn zijde

Bok had de opening goed voorbereid en verraste Van den Doel met 11….Db8. Van den Doel bleef het antwoord schuldig en zwart kwam steeds beter te staan. Bok leek de partij in het eindspel uit te gaan maken, maar hij had erg lang moeten rekenen en dat eiste zijn tol. Met de blunder 44…d3? gaf Bok de partij helemaal weg. Wit doet gewoon 45.Txh7 met matdreiging. Er zat later nog een pat-dreiginkje in (na 54.d7? komt uiteraard Txd7); maar de pion die dat kostte, kon Van den Doel niet van de overwinning afhouden. Een tragisch resultaat voor Bok die zijn draai niet heeft gevonden. Voor van den Doel een opsteker na wat onnodige tegenslag.
Hortensius na winst gedeeld eerste

Hortensius kreeg een interessant middenspel op het bord met veel meer ruimte dan Jap. Jap besloot het tij drastisch te keren met een kansrijk paardoffer: 19….Pxe4. De vraag was of de op de eerste linies teruggedrongen witte stukken zich zouden kunnen bevrijden. Hortensius moet het heel precies gespeeld hebben, want dit was precies wat er gebeurde en toen was het materiële voordeel beslissend. Hortensius heeft nu drie uit vier gehaald en komt daarmee gelijk met Anne Haast op de eerste plaats. Ze leek zelf een beetje verbaasd over haar goede resultaten. Hoe gaat ze het verdere toernooi in, nu ze tot de titelkandidaten behoort? “Gewoon net zo ontspannen als totnogtoe, ik ga niets anders doen.”
Padurariu weer geen winst

Padurariu kreeg met zwart tegen Van Weersel een ideale Scheveninger uit de opening. Zwart had alle kansen en na dameruil kon wit niet veel meer doen. Er was weer wederzijdse tijdnood. Ergens liet Padurariu wit toch ontsnappen. 44…e3 leidde tot onnodige complicaties: 44….fxe3 was veel beter geweest. Gelukkig heeft het weggeven van een stuk op zet tien in de derde ronde Van Weersel in het geheel niet gedeprimeerd. Bij binnenkomst net voor de ronde lachte ze vrolijk: “ik vind schaken nog steeds heel erg leuk”. Ze vindt haar toernooi eigenlijk lang niet zo slecht gaan, gezien haar gebrek aan speelritme.
Klassement weer helemaal open

Anne Haast en Anna Maja Kazarian hebben in het topduel bij de dames het punt gedeeld. Een uitslag waar ze allebei tevreden mee waren. Eerst had Haast in een wat slechter eindspel remise aangeboden. Kazarian probeerde het nog even, ’terecht’ volgens Haast, maar bood ten slotte zelf remise aan. Haast dacht dat het gewoon remise was en nam aan: maar juist in die slotstelling had ze het nog even kunnen proberen met 33….Kd4. Dan had wit nog nauwkeurig moeten spelen om de remise te houden.

Bij de heren trok Jorden van Foreest opnieuw alle aandacht naar zich toe in zijn belangrijke partij tegen Dimitri Reinderman. Zou hij winnen, dan zou hij op een wel heel comfortabele voorsprong in het klassement komen. Op zet 15 pleegde Van Foreest een positioneel kwaliteitsoffer. De meningen in de zaal en bij het commentaar bleven de hele middag verdeeld. Was het nou goed of niet? In eerste instantie overheerste bewondering voor de durf van Jorden. Maar Reinderman verdedigde “uiterst koelbloedig” (Paul van der Sterren in het commentaar) en nam gaandeweg het initiatief over (de zwarte zetten e5 en f4 waren erg goed). Van Foreest deed aan het eind wat mindere zetten en moest opgeven. Een dramatische uitslag.Reinderman zei na afloop dat dat kwaliteitsoffer eigenlijk al afgedwongen was. Wit kon niet anders. Hij volgde een partij Adams-Giri en was natuurlijk erg tevreden met deze fraaie overwinning na zijn slechte resultaten in de eerste drie rondes.

Fantastische Ronde 4 in aantocht

Donderdag 25 augutus zijn tropische temperaturen voorspeld en ook het NK Schaken in het Tropentheater komt aardig op stoom. De vierde ronde belooft waanzinnig spannend te worden. Deze dag kan al bepalend zijn voor de einduitslag, zowel bij de heren als de dames.De 17-jarige NK-debutant Jorden van Foreest heeft uiterst verrassend met drie uit drie de leiding genomen en heeft een punt voorsprong op zijn naaste achtervolgers, Loek van Wely en Jan Werle. Van Foreest speelt vandaag tegen de hekkesluiter Reinderman. Voor zijn achtervolgers Van Wely en Werle is het belangrijk om de achterstand niet te ver te laten oplopen. Maar zij krijgen allebei sterke tegenstanders voor de kiezen.

Anne Haast gaat als titelfavoriet aan de leiding bij de dames. Ze heeft met 2,5 uit drie een halfje voorsprong op vier achtervolgers. In deze vierde ronde speelt ze tegen een van hen, de 16-jarige Anna Maja Kazarian, haar belangrijkste concurrent op rating, dus dat wordt de topper van de dag.

Fotoverslag Harry Gielen

Ook in ronde 5 maakte Harry Gielen foto’s.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.