Veel beslissingen vandaag in Amsterdam

Van Foreest – Van Wely kan al beslissing leveren

Na 5 ronden gaat Jorden van Foreest met 4 uit 5 alleen aan de leiding. Loek van Wely heeft 3 1/2 uit 5, terwijl de rest van het veld niet boven de 50% komt.
Op zaterdag 27 augustus speelt Van Foreest met wit tegen Loek van Wely. Bij winst is Van Foreest al zeker van de Nederlandse titel. Zo af en toe toont Loek van Wely zich met zijn zoon, zoals ook vandaag, zie foto.
Het is voor Loek te hopen dat zijn zoon vannacht goed slaapt, want hij kan zelf ook geode nachtrust gebruiken in de aanloop van het cruciale gevecht van dit kampioenschap.
Hortensius punt voor op de rest
Lisa Hortensius heeft in de vijfde ronde toegeslagen en staat met nog twee ronden te gaan een vol punt voor op concurrentes Anne Haast en Iozefina Paulet. Hortensius kwam na de 5e ronde stuiterend van emotie de speelzaal uit. Ze was zichtbaar dolgelukkig met wat er zich zojuist allemaal op de borden had afgespeeld. Doordat ze zelf het punt min of meer kado kreeg van Padurariu en Haast net teveel wilde en verloor ziet de stand er voor Hortensius bijzonder fraai uit. “Met 4 uit 7 was ik voorafgaand aan het toernooi al tevreden geweest” sprak degene die met 4 uit 5 aan de leiding gaat. Van alle kanten stroomden mensen aan die haar uitlegde dat ze nu kampioen kon worden. Hortensius liet zich vooralsnog niet gek maken: “ik ga vanavond precies hetzelfde doen als ik alle andere avonden heb gedaan”. Om er na enig nadenken nog aan toe voegen “Nou, op een vreugdedansje na dan”.

Jorden van Foreest wint weer

Van Foreest herstelde zich glansrijk van zijn nederlaag in de vorige ronde met een overwinning op Ernst. In feite moest hij drie keer winnen. Een kwaliteitsoffer in het Konings-Indisch leidde tot een overwegende stelling, totdat hij Ernst in de gelegenheid stelde terug te offeren. Die stond toen zelfs even beter maar in de wirwar van varianten voelde Van Foreest zich beter thuis en vlak na de tijdcontrole kon hij opnieuw eenvoudig winnen. Torenruil maakte de winst echter opnieuw problematisch en toen twijfelde zelfs commentator Gert Ligterink aan een goede afloop voor de jonge Groninger. Een studieachtige wending die Van Foreest achter het bord vond, stelde alsnog het punt voor hem veilig.Van Foreest leidt het klassement met een half punt voorsprong op zijn grote concurrent Van Wely. In ronde 6 kan het kampioenschap in hun onderling al beslist worden.

Hortensius na krankzinnige ontsnapping op eerste plaats

Hortensius kwam bijna stuiterend van verdwazing de zaal uit na de zeer dramatische ontwikkelingen bij de dames aan het einde van de speeldag. Niet alleen had zij heel lang volkomen verloren gestaan, maar toch een punt gepakt. Ook bleek Haast te hebben verloren, zodat Hortensius opeens alleen de leiding neemt met maar liefst een punt voorsprong op de nummers twee. In ronde 6 speelt ze tegen Haast, dat wordt een toppartij. Gevraagd hoe ze daar onder is, ze zou met een overwinning op Haast immers zomaar Nederlands Kampioen kunnen worden, zei Hortensius “ach, ik maak thuis eerst even een dansje en voor de rest doe ik weer gewoon hetzelfde als altijd.”Hortensius koos in de partij een verkeerd plan na de opening. Dat bleek wel, Padurariu kwam met een kwaliteitsoffer al snel totaal gewonnen te staan. Vrijwel alles zou op den duur winnen, alleen na 31.Ld7?? kon zwart meteen helemaal terugkomen in de partij door de kwaliteit terug te offeren. In het eindspel was het Hortensius die aan het langste eind trok.

Anne Haast verliest partij en eerste plaats

Van Weersel is aan een vreemd toernooi bezig. Na een uitschieter naar beneden wist ze in deze vijfde ronde zowaar klassementsleider Haast te verslaan. Van Weersel kreeg snel gelijk spel in de opening. Haasts 19.a3 was aan de tamme kant; Peter Doggers gaf later aan dat in de databases topgrootmeesters hier 19.a4 spelen. Haast heeft haar positie misschien te optimistisch ingeschat en te lang op winst gespeeld. Haar 28.g5 was te snel en ook later 32.g4 was niet goed. Zwart heeft alle kansen met een beweeglijk paard tegen de opgesloten witte loper. 44.Df2? geeft de partij meteen weg, maar de mooie wending met 48…g4+ om de zwarte koning aan schaakjes te laten ontsnappen was wel door Van Weersel gezien.

Paulet wint aanvalspartij

Paulet met zwart kwam na Japs 6. Pxc3 snel gelijk in de opening. Toen overzag ze even dat 11….Pd4 een pion verloor, maar wist daarna snel een winnende aanval op de koningsvleugel te ontwikkelen. Paulet was na afloop trots op haar pionopstoot h5-h4 en 23…Th5!. Jap had wel beter kunnen verdedigen, na 16…h5 speelde ze 17. h4 waar 17. De3 beter was geweest. Paulet komt met deze overwinning op een welverdiende gedeelde tweede plaats.
Loek van Wely belangrijke winst
Van Wely moest met wit proberen te winnen van Jan Werle (ook op de tweede plaats) om uitzicht te houden op de titel. Hij slaagde glansrijk. Dat begon al met een snel gespeeld 4.Pbd2 waarmee hij Werle wist te verrassen. Het “beetje bluf” (Van Wely) bracht hem uit het BogoIndisch twee sterke lopers en ruimteoverwicht, precies de dingen waarin hij dodelijk is. “Een heerlijke stelling”. Kon er nog iets misgaan? In de perszaal keken de aanwezige grootmeester wel verbaasd op toen opeens 33…Lxg2 op het bord verscheen. Overzien door Van Wely, maar hij kon na de reddingszet Ta1 nog steeds domineren. Zo scoorde hij een belangrijk punt, omdat zijn grote concurrent Van Foreest eveneens won. In ronde 6 zal het beslissende duel tussen beiden worden uitgevochten.

Martine Middelveld eerste overwinning

Middelveld boekte haar eerste overwinning en wel tegen Kazarian, die nu in het klassement haar tweede plaats verliest. Een van de problemen waar Middelveld dit toernooi tegenaan loopt, zei ze na afloop, is dat ze door de laatste paar jaar weinig te schaken achterloopt in openingskennis. In deze partij kon ze met 3.Pc3 echter meteen uit de gebaande paden treden en gewoon een partij spelen. Ze kreeg een prettig speelbare stelling en kon de aanval tegen de langgerokeerde koning van Kazarian beslissend afronden.

Reinderman-van den Doel remise

Reinderman was opgelucht dat Van den Doel in betere stand geen 18…f4 speelde in plaats van 18……e4. Dan is wit echt in de problemen; nu vond Van den Doel het na een tijdje wel genoeg en bood de remise aan.

Bok-Werle remise

Het spannendste moment was het wat onoplettende 21….Pe8. Dit gaf Bok een miniem kansje: 22.Da3, maar of zwart werkelijk in de problemen zou zijn geweest is de vraag. Nu werd het remise.
Fotoverslag Harry Gielen
Ronde 5 gezien door de lens van Harry Gielen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.