EK Jeugd 2016 ronde 8 – Eline Roebers en Liam Vrolijk aan de top

Na acht ronden hebben we met Eline Roebers (G10) en Liam Vrolijk (B14) twee spelers die de laatste ronde voor de medailles gaan strijden. Beiden wisten hun partij vandaag winnend af te sluiten en staan daarmee op 6 uit 8. Max Warmerdam deed voor deze ronde ook mee om de hoogste plaatsen, maar moet na een nederlaag helaas een stapje terug doen. Zoals u van ons gewend bent, nemen we kort de partijen van alle spelers door:

Yichen Han (B10) belandde in een stelling met een slechte loper tegen een goed paard. Met een uur minder op de klok waren de vooruitzichten niet veelbelovend. Yichen vocht echter voor wat hij waard was en sleepte een remise uit het vuur.

Eline Roebers (G10) moest even op gang komen. Na een moeizaam begin, repareerde ze beetje bij beetje haar stelling. Toen deze in evenwicht was, deed de tegenstandster een pion in de aanbieding. Vanaf dat moment liet Eline niet meer los. Professioneel wikkelde ze af naar een gewonnen eindspel en het duurde dan ook niet lang meer voor er een punt genoteerd kon worden.

Siem van Dael (B12) won direct vanuit de voorbereiding een pion. Zijn tegenstander dacht hem te kunnen trucen, maar kreeg de deksel op z’n neus. De mooie matcombinatie mocht niet uitgevoerd worden, maar het eindspel won ook direct.

Lucas Nguyen (B12) kwam niet zo best uit de opening en zijn tegenstander had een vreselijk sterk paard. Door het ruimtegebrek kon hij de koningsaanval niet goed verdedigen en verloor helaas vrij snel.

Liam Vrolijk (B14) kwam eveneens iets minder uit de opening. Toen de tegenstander een paard op een sterk veld plantte, gaf dit Liam de mogelijkheid om een kwaliteit te offeren. Liam nam de regie over, maar raakte door een tactische misser de controle kwijt. Gelukkig zat er nog een hoop leven in de stelling en was het uiteindelijk Liam die met een truc de tegenstander een pootje wist te lichten.

Eelke de Boer (B14) werd verrast in de opening, reageerde passief en moest vervolgens lijdzaam toezien hoe hij werd weggeschoven. Morgen nieuwe kansen!

Marlinde Waardenburg (G14) kwam prettig uit de opening. Iets te gehaast spel zorgde ervoor dat de tegenstandster tegenkansen kreeg. In een complexe stelling besloot  Marlinde materiaal te offeren. Dit had goed kunnen uitpakken, ware het niet dat ze de goede voortzetting miste. Marlinde bleef materiaal achter en daarmee was de partij beslist.

Kevin Nguyen (B16) had het van begin af aan moeilijk. De opening verliep niet naar wens en toen de stukken ook op ongelukkige velden belandden, was er geen houden meer aan. Een partij om snel te vergeten.

Max Warmerdam (B16) moest al vroeg in de partij veel tijd investeren. Daarna maakte hij een foutje in het middenspel en vanaf dat moment ging het snel bergafwaarts.

Robby Kevlishvili (B16) had een onduidelijke stelling waarin hij voor de aanval ging. Dit was een goed idee, want er werd een gewonnen stelling bereikt. Helaas werd de winst gemist en ontstond een toreneindspel met een pion meer. Toch gold ook hier dat alle toreneindspelen remise zijn.

Feline Waardenburg (G16) had de gehele partij een klein plusje, maar vond het lastig om een plan te verzinnen. In de tijdnoodfase koos Feline eieren voor haar geld en besloot remise aan te bieden, hetgeen geaccepteerd werd.

Maaike Keetman (G18) verraste haar tegenstandster in de opening en dat kostte haar heel veel tijd. Toch kon Maaike hier geen gebruik van maken. Sterker nog, Maaike maakte een foutje dat haar de partij had kunnen kosten. Gelukkig werd dit niet afgestraft en zodoende ontsnapte Maaike met remise.

Timardi Verhoeff (G18) deelde van begin af aan de lakens uit. Toen het tijd was om te oogsten, miste Timardi plotseling een schaakje dat direct fatale gevolgen had. Erg jammer, na zo’n sterk gespeelde partij.

Thomas Beerdsen (B18) speelde een ongelukkige partij, maar won toch. In een beroerde stelling besloot Thomas er een dubbel torenoffer tegenaan te gooien. De eerste accepteren was prima voor de tegenstander, maar de tweede was er één te veel. Plotseling liep de opponent geforceerd mat!

Klik hier voor de resultaten van de Nederlanders

Klik hier om de partijen na te spelen

Blog Jeugd

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.