Schaken op de Europese staalmarkt (5)

Nu de vakanties en de sportzomer achter ons liggen neemt het gewone leven weer zijn loop. Zo ook het nieuws over de ontwikkelingen rond Tata Steel Europa.

Het laatste nieuws voor de vakantie was het komende gesprek van de vakbonden met de directie van Tata Steel Nederland. De vakbonden hadden fors ingezet met een mogelijk verlies van 4000 banen in Nederland. Dit was het zwartste scenario waarbij alle functies die geen directe relatie hebben met de productie  zouden kunnen verdwijnen uit Nederland. Verschillende hoofdrolspelers passeerden de revue zoals  Hans Fischer (directeur Tata Steel Europa) en Jacques Schraven  (commissaris bij zowel Tata Steel Europa als bij het Tata Steel hoofdkantoor in Mumbai) waren al  ingezet om te trachten de onrust enigszins te bezweren.

Theo Henrar, directeur van Tata Steel Nederland

De sympathieke staalman in hart en nieren, Theo Henrar, stond half juli voor de moeilijke taak om met de vakbonden in gesprek te gaan. Maar eigenlijk kon hij weinig zeggen omdat hij het ook nog niet wist. Het Financieel Dagblad meldde medio juli:

Bij Tata Steel Nederland werken 11.000 mensen waarvan 9000 in IJmuiden. Bij een mogelijke fusie met Thyssen Krupp zouden 4000 banen kunnen verdwijnen volgens de vakbonden.

‘Harde toezeggingen kan Henrar echter niet doen. Hij gaat namelijk niet over de fusiebesprekingen en zijn speelruimte is beperkt door de staalbonzen op het hoofdkantoor in Mumbai. Zij beslissen over de toekomst van Tata Steel Nederland. Uiteindelijk zijn het immers de aandeelhouders in India die bepalen wat ze met de stukken doen.’

‘Tata Steel Nederland is beter beschermd tegenover de Indiërs dan de KLM tegenover de Fransen. Tata Steel Nederland beschikt over belangrijke beschermingsconstructies. De Indiërs zullen echter waken voor escalatie. Ze willen zo snel mogelijk af van hun verlieslatende Britse dochters, wat niet makkelijk is.’

‘En ‘IJmuiden’ is, ondanks de felle concurrentie en de overcapaciteit in de mondiale staalmarkt, een gezonde en technologisch hoogwaardige onderneming. Bovendien is voor de komende jaren een omvangrijk investeringsprogramma afgesproken dat uit de kasstroom van Tata Steel Nederland zelf wordt gefinancierd.’

Nieuwsuur

Gisteren was er een item in Nieuwsuur over Tata Steel Nederland. Eigenlijk geen nieuws. Natuurlijk worden medewerkers ongeruster nu informatie  al zolang uitblijft. Op 15 september wil de vakbond een protestactie organiseren. Klik hier voor het Nieuwsuur-item.

Importheffingen

Recent heeft de Europese Unie importheffingen afgekondigd voor o.m. staal uit China en Rusland. Eindelijk. De voorzitter van Eurofer gaf deze week op tv aan dat dit bijna anderhalf  jaar heeft geduurd. In Amerika duurt dit max. 3-4 maanden.

De Europese staalindustrie oefende al sinds vorig najaar stevige druk uit op de Europese Commissie om actie te ondernemen. Veel staalbedrijven lijden onder sterk gedaalde prijzen, vooral als gevolg van de Chinese concurrentie. Dat land kampt met een enorme overcapaciteit.

Staalprijzen

De staalprijzen in de VS en Europa herstelden zich de afgelopen maanden waardoor de winstgevendheid van staalbedrijven weer is toegenomen en men heeft goede verwachtingen voor de rest van dit jaar.

Pensioenproblematiek Engeland

Een hete aardappel blijft de problematiek rond het Engelse staalpensioenfonds. Er vindt koortsachtig overleg plaats met ministers, politieke kopstukken, vakbonden en het bestuur van het fonds. Zonder een oplossing van deze problematiek is verkoop van Tata Steel activiteiten in Groot-Brittannië nagenoeg onmogelijk. Ook kan dit  een mogelijke samenwerking tussen Tata Steel Europa en Thyssen Krupp belemmeren.

Tata Steel Chess Tournament 2017

De’ transferwindow’ bij het voetbal is gesloten maar het ‘Tata Steel Chesswindow’   staat nog open. De schaakwereld kijkt met belangstelling uit naar nieuws over de editie van 2017. Welke toppers  komen er naar Wijk aan Zee? Dit wordt 28 oktober bekend gemaakt.

Maar nog belangrijker is dat Tata Steel Chess on Tour op donderdag 19 januari weer naar Rotterdam komt en wel naar de voetbaltempel De Kuip. Een geweldige keuze. Zal ook Jeroen van den Berg (directeur van Tata Steel Chess Tournament) goed doen want hij is een fervent supporter van Feyenoord! Hij schreef ook de klassieker Feyenoord 2002,  een geweldig boek! Op deze site is hieraan uitgebreid aandacht besteed. Klik hier. Zie voor verdere details het persbericht van Tata Steel Chess on Tour.

Eind juli meldde Jeroen aan zijn volgers dat zijn contract door Tata Steel Nederland is verlengd tot en met 2018. Een felicitatie waard voor het vertrouwen dat ze in de voormalige bordenjongen stellen. In 1984 begon Jeroen al bij het Hoogovenstoernooi. Zelf zei hij hierover:

“Toen moest ik ’s avonds nog ouderwets diagrammen plakken en bulletins draaien. Je was dan meestal in de weekenden niet voor 2 uur ’s nachts klaar met je werk. Als je een pion verkeerd had geplaatst kon je weer helemaal opnieuw beginnen.”

Jorden van Foreest

We kijken met belangstelling uit naar welke rol Jorden van Foreest krijgt, onze kersverse nationaal kampioen. Evenals Loek en Anish heeft Jorden een vriendin die schaakt. Mede door zijn vriendin en door zijn rol in de Duitse competitie kreeg het behalen van zijn kampioenschap veel aandacht op Duitse sites en daarmee ook veel aandacht voor Amsterdam en het NK. Met andere woorden voor onze schaak-PR weer een schaker met een bijzondere uitstraling. De mooiste benaming die langs kwam vond ik  ‘de schaakjonkheer’. Het weerzien met Rotterdam zal Jorden goed doen.

Maar ook Groningen is trots op de opvolger van Gert Ligterink! Klik hier voor de rapportage van RTV-Noord.

 

 

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.