Nederland goed begonnen aan Olympiade

Vandaag is in Baku (Azerbeidzjan) de 42e Schaakolympiade begonnen. Traditioneel zijn er in de eerste ronde veel 4-0 uitslagen, omdat het krachtsverschil vaak gemiddeld 3 a 400 ratingpunten is. Dat was ook vandaag het geval, en ook onze landgenoten haalden een bijna perfecte score. De mannen versloegen Marokko met 4-0, terwijl de dames met 3.5-0.5 van Zuid-Afrika wonnen.

De favorieten bij de open groep zijn mijns inziens Rusland (omdat het Rusland is) en China (Wei Yi op 5!). De Verenigde Staten is met het supertrio Caruana, Nakamura en So ook heel sterk, maar verwacht ik toch niet als winnaar. Het thuisland is als vierde geplaatst en dus ook kanshebber, Armenië is er helaas niet bij wegens de moeilijke betrekkingen met Azerbeidzjan.

Nederland is als tiende geplaatst; een medaille is mogelijk als alles meezit, maar het kan ook een anonieme 18e plek worden. U kunt hier lezen wie er verder allemaal meedoen.

In de eerste ronde is het gebruikelijk dat sterke teams niet met hun sterkste opstelling spelen. Dit keer stond Loek van Wely aan de zijlijn, naar eigen zeggen omdat zijn teamgenoten zo weinig gewonnen hadden de laatste tijd (Bok en L’Ami wonnen ieder één partij op het NK, Van Kampen heeft zover ik zie sinds mei niet meer gespeeld, en Giri, nouja, u begrijpt het). Als je weinig wint is het inderdaad wel fijn om dat weer eens te doen, ook al is het tegen een niet zo’n sterke tegenstander. En het ging redelijk soepel. De meeste moeite leek Van Kampen te hebben, hij kwam met zwart tegen Aihtmidou zelfs twee pionnen achter.

Hier moet zwart na 27.f4 nog heel wat bewijzen. Na 27.Dg3?? was de echter partij snel voorbij…

Bij Benjamin Bok kon het punt snel na de opening geteld worden.

Na 16…a5 is de stelling niet zo duidelijk. Tegenstander Becham speelde 16…Ld6 en zag na 17.Lxb4 Lxb4 18.Dxb4 dat de d-lijn openen met 18…dxe3 niet verliest na b.v. 19.Lb5. Daarom 18…De7 19.Txd4 Dxb4 20.Txb4 maar Bok had geen enkel probleem het eindspel met een pion meer te winnen.

Giri boekte een typische Siciliaanse overwinning met zwart tegen Tissir.

Hier volgde 18.Lxe5 dxe5. Zwart is bijna altijd blij als dit gebeurt: zwart verovert zo het loperpaar (en inderdaad kwam even later de zwartveldige loper sterk op c5 te staan), de pionnen op e6 en e5 bestrijken veel velden, de overgebleven witte loper doet niets, en het is moeilijk voor wit om een goed plan te verzinnen. Dat lukte de witspeler dan ook niet en nadat hij wat pionnen had verloren gaf hij op.

Ook een instructieve partij speelde Erwin L’Ami. Hoe kom je door de Benoni heen als zwart het passief speelt? U kunt het zien in de viewer (net als de andere drie partijen).

Ook bij de dames ligt een tweestrijd tussen Rusland en China voor de hand, al is het verschil in gemiddelde rating met Oekraïne en Georgië niet zo groot. U kunt de teams hier zien. Nederland is 25e geplaatst. Van de Chessqueens ontbreken Bianca Muhren-De Jong (net moeder geworden) en Lisa Schut (niet fit en/of vanwege studie, denk ik) maar de prinsessen Kazarian en Keetman zijn goede vervangers. De tegenstander vandaag was een team waar ik ooit coach van ben geweest, Zuid-Afrika, en bij de Olympiade van Dresden eindigde ik in het linkerrijtje met de springbokken. Geen slecht team dus, en 3.5-0.5 is op zich ok. Anne Haast zal wel balen dat ze remise speelde tegen een speelster met 500 ratingpunten minder, maar het was een goede partij van Denise Frick.

Anna-Maja mocht een klassiek loperoffer uitvoeren in een niet-klassieke variant:

Het is nog een beetje gecompliceerd omdat zwart f2 terugwint, maar wit kwam snel ook met haar dame op h7 en al op zet 25 moest mevrouw Februari de vlag strijken.

Lanchava stond even slecht na de opening, maar na wat foutjes van de witspeelster won ze toch.

Maaike Keetman debuteerde vandaag in het Nederlands team, een goede aanleiding om haar partij te analyseren. Ze heeft een goede zomer tot nu toe waarin ze haar rating van 2040 naar 2221 ophoogde. Vandaag wist ze met zwart lekker snel te winnen, al miste haar tegenstandster wel een kans.

(Hier foto’s, helaas geen Nederlanders kunnen ontdekken)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.