Radio 1: Schaakdynastie Van Foreest

 

Afgelopen donderdagavond was Hans Böhm te gast bij het Radio 1 programma Langs de Lijn En Omstreken. Dienstdoende presentatoren waren Jeroen Stomphorst en Tijs van den Brink. (de vader van Jeroen is bestuurslid van de KNSB). Het onderwerp was de schaker Jorden van Foreest en zijn familie.

Diverse onderwerpen kwamen aan de orde zoals de prestaties van Jorden, zijn schaakleeftijd en zijn toekomstige mogelijkheden. Ook aandacht voor de schaakdynastie Van Foreest over o.m. zijn betovergrootvader en diens broer die rond 1900 beiden 3x Nederlands kampioen waren. Over het huidige gezin waar alle zes kinderen schaken. Ook een interview met vader Nicky, over het waarom van thuis schoollesgeven en het ontwikkelen van schaaktalent. Aan Jorden werd gevraagd of hij financiële steun kreeg van de schaakbond. Dat was niet zo. Eenmaal mocht hij voor een trainingsstage naar Rusland (NOC*NSF). Het meeste geld gaat nu nog naar Anish Giri waarvan Hans Böhm zei: ‘Anish verdient al meer dan de Balkenende norm, hij heeft het niet echt nodig. De schaakbond zou meer moeten doen voor aanstormende talenten zoals Jorden.’ Dank zij sponsors kan Jorden deelnemen aan (internationale) toernooien. Op dit moment zou hij van schaken kunnen leven maar dan moet hij ook trainingen gaan geven om geld te verdienen en dat doet hij liever nog niet. Hij blijft gewoon nog thuiswonen en zich voorbereiden op de weg naar de top.  ‘Hij moet er voor van gaan’, zei Böhm. Een baantje zoeken voor van 9 tot 5 kan altijd nog.

Om het radio-interview nog eens te beluisteren, klik hier.

Prima dat er regelmatig aandacht is voor schaken op de radio. Zie o.m. ook de interviews met Marleen van Amerongen en met Tim Krabbé.

Met zoveel aandacht in de (lokale) media voor schaken zouden de KNSB en de verenigingen hun voordeel moeten doen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.