Schaken op de Europese Staalmarkt (7)

 

Lees ook deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5 en deel 6

Nog steeds is niet besloten in welke plaats en wanneer de afgebroken partij kan worden uitgespeeld. IJmuiden heeft aangegeven dat Wijk aan Zee de voorkeur heeft, Port Talbot  geeft Hastings op en Duisburg weet het nog niet. De voorzitters van de drie nationale schaakbonden zoeken koortsachtig naar een oplossing voor dit langlopende conflict.  De FIDE wil zich er niet mee bemoeien en vindt dit in eerste instantie een zaak voor de Europese Schaak Unie. Wie kan hier nu over beslissen en wanneer?

Fasten your seatbelts

De spanning bij Tata Steel IJmuiden loopt op. Er hangen beslissingen in de lucht en partijen sorteren voor. Het gaat natuurlijk niet alleen om arbeidsplaatsen bij Tata Steel Nederland. Er zijn ook veel toeleveranciers uit de regio en daar dreigen ook veel banen te verdwijnen. Daarnaast zullen de maatschappelijke en sociale gevolgen bij verlies van werkgelegenheid in zo’n regio zeer aanzienlijk zijn.

Oktober wordt een belangrijke maand. Verwacht wordt dat er dan meer bekend wordt over de mogelijke fusieplannen. Het Ministerie van Economische Zaken maakt de Nationaal Icoon bekend waarvoor Tata Steel IJmuiden genomineerd is. Er wordt ook bekend gemaakt welke de tweede satellietstad wordt en welke toppers naar de 79ste editie van het  Tata Steel Chess Tournament komen.

Manifestatie

Aanstaande donderdag om 12.00 uur spreekt Theo Henrar, directeur van Tata Steel Nederland, zijn gehoor toe. Deze keer niet geflankeerd door Anish Giri , Jeroen van den Berg en Myra Rooselaar. (Myra Rooselaar is voorzitter van het Tata Steel Chess Tournament.)

Zijn spreekbeurt gaat niet over het komende Tata Steel Chess Tournament, ook niet over de keuze van de tweede satellietstad (naast Rotterdam – De Kuip) en ook niet over de toppers die uitgenodigd zijn voor Wijk aan Zee 2017.

Nee, hij krijgt bezoek van een groot aantal protesterende medewerkers onder aanvoering van FNV Metaal en de centrale ondernemingsraad. Zij hebben alle medewerkers opgeroepen mee te doen aan een twee uur durende manifestatie. Tijdens deze manifestatie overhandigt de FNV het volgende eisenpakket op het Kesslerplein in IJmuiden:

–           onderhandelingspositie voor de FNV voordat de fusie rond is en informatie tijdens het proces

–           werkgelegenheidspact vòòr 1 oktober 2016 met daarin geen gedwongen ontslagen in de komende vijf jaar

–           garanties voor toekomstige werkgelegenheid

Daarnaast eist  de centrale ondernemingsraad dat minister-president Rutte naar Mumbai, het hoofdkantoor van Tata Steel in India, afreist om te zorgen voor volledig behoud van Tata Steel Nederland in de huidige vorm. De raad denkt dat de Britse en Duitse regering een veel actievere rol spelen.

Brief aan Tweede Kamer

Gisteren (vrijdag) stuurde Henk Kamp, minister van Economische Zaken, een Kamerbrief over een mogelijke buitenlandse overname van Tata Steel naar de Tweede Kamer. Hieronder de inhoud.

quote

Uw Kamer heeft op 7 september jl. verzocht om een brief over een mogelijke buitenlandse overname van Tata Steel.  

Op vrijdag 8 juli jl. heeft Tata Steel in een persbericht aangegeven dat het bedrijf het gesprek is aangegaan met strategische partijen in de Europese staalindustrie, waaronder ThyssenKrupp AG, over mogelijke strategische allianties of joint ventures.   

Tata Steel Nederland is wereldwijd één van de meest innovatieve, efficiënte en best presterende staalfabrieken. Het is een belangrijke innovatieve en industriële schakel voor de Nederlandse en Europese maakindustrie. Bovendien is het met ruim 10.000 werknemers een grote werkgever. Daarmee is Tata Steel van grote betekenis voor Nederland.  

Ik heb intensief contact met Tata Steel Nederland en met het moederbedrijf in India. Daarin benadruk ik de kracht en aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsplaats en de sterke positie van Tata Steel Nederland, dat ook in de moeilijke jaren die achter ons liggen steeds positieve resultaten heeft kunnen laten zien.  

De strategische besluitvorming over de toekomst van Tata Steel in IJmuiden is de verantwoordelijkheid van het bedrijf zelf. Zodra nieuwe ontwikkelingen daartoe aanleiding geven, zal ik u verder informeren.

unquote 

Kandidaat voor Titel Nationaal icoon

Afgelopen week werd door het Ministerie van Economische Zaken bekend gemaakt dat Tata Steel een van de tien finalisten is voor de titel van Nationaal Icoon. Uit de ruim 60 hoogwaardige inzendingen koos een jury onder leiding van Hans Wijers de tien finalisten. In oktober wordt de uitslag van de finale bekend.

Het betreft baanbrekende, innovatieve technologieën in bijvoorbeeld de energie-, voedsel-, en watervoorziening, de gezondheidszorg en de mobiliteit. De innovaties dragen bij aan biodiversiteit, ecologie en duurzaam gebruik van grondstoffen. Tata Steel mag er terecht trots op zijn dat zij een van de tien finalisten zijn!

Tata Steel –Hlsarna (IJmuiden)

Het groene staal van morgen: nieuw proces om staal te produceren dat de traditionele keten van kooksfabriek, pelletfabriek, sinterfabriek en hoogoven vervangt. Dit maakt het mogelijk waar ook ter wereld ruwijzer te produceren met 20% minder CO2 uitstoot en in combinatie met CO2 opslag zou een 80% reductie mogelijk zijn.

Samenwerking vakbonden

De vakbonden uit Duitsland, Engeland en Duitsland willen samenwerken. Enkele citaten uit de Nieuwsbrief van FNV Metaal hierover.

de drie vakbonden spraken hun teleurstelling uit over het gebrek aan openheid en gebrek aan informatie van de kant van Tata Steel

– er zijn grote zorgen over de werkgelegenheid, de pensioenen en investeringen

– de drie vakbonden benadrukken dat de recente ontwikkelingen vragen om nauwe samenwerking om zo te komen tot een gezamenlijke strategie in Europa in het belang van alle medewerkers in Europa

– de gesprekken tussen ThyssenKrupp en Tata Steel zijn in een beginfase, echter de ondernemingen moeten begrijpen dat ze nu al nauw moeten samenwerken met de bonden.

Maandag al een besluit in Mumbai?

Volgens geruchten is er maandag ( 12/9) in Mumbai een belangrijke vergadering van de Tata Steel Top waarin een besluit genomen zou kunnen worden over de joint venture met ThyssenKrupp. Er gaan verder geruchten dat de topman van Tata Steel Europe (Koushik Chatterjee) en tevens lid van de Board in Mumbai daarna direct naar Europa komt. Of hij minister Kamp of minister-president Rutte dan zal ontmoeten wordt ontkend noch bevestigd.

(Chatterjee is Group Executive Director (Finance and Corporate) in de Board of Directors van Tata Steel in Mumbai en hij is lid van de Board van Tata Steel Europe. Jacques Schraven is de Nederlander die ook (onafhankelijk) lid is van beide Boards.)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.