Peng wint, Van Wely verliest, rest remise

De Nederlandse dames hebben in de voorlaatste ronde van de Schaakolympiade dankzij een punt van kopvrouw Peng met 2.5-1.5 gewonnen van Oezbekistan. De mannen waren helaas minder succesvol: dankzij een nederlaag van Van Wely en drie remises werd het 1.5-2.5 voor Hongarije.

Met 14 matchpunten staan de dames slechts een matchpunt achter de nummer drie. Ook een boel SB-punten, een medaille zit er denk ik niet in, maar een hoge positie kan nog. De mannen staan 37e en zelfs bij een overwinning morgen is hun olympiade mislukt.

 

Op papier was Nederland iets sterker dan Hongarij, vooral dankzij het topbord waar we 115 ratingpunten plus hadden. Giri heeft echter nooit winstkansen gehad, sterker nog, hij moest de hele tijd verdedigen. Wit wist met een minoriteitsaanval een zwakke pion bij zwart af te dwingen, zonder dat daar voor zwart spel op de koningsvleugel tegenover stond. De zwakke pion ging zelfs verloren, maar Giri wist zijn paard te offeren voor de laatste witte pionnen om zo remise te maken.

Op bord twee mislukte de opening van Erwin l’Ami tegen Zoltan Almasi.

Wit is nog lang niet klaar met ontwikkelen en hier is 14…Pxe4!? een poging om hiervan te profiteren. Het plan is verdubbelen op de e-lijn, loper naar g4 of a6, en het is maar de vraag of wit dit overleefd had. In de partij wist wit zijn ontwikkeling ongestoord te voltooien, kwam zelfs beter te staan, maar niet genoeg voor de winst.

Robin van Kampen kreeg een toreneindspel met een pion meer:

Helaas is slaan op a5 remise, dus deed hij maar 39.Td6. Ook dat leverde helaas geen echte winstkansen op.

En zo moest de partij van Loek van Wely de matchuitslag bepalen. Met zwart vermeed hij vlak na de opening een zetherhaling. Het openen van de stelling leverde hem echter geen voordeel op, sterker nog, het koste een pion. Zwart had wel compensatie, maar na de eerste tijdcontrole bleek een eindspel ontstaan te zijn waarin alleen wit winstkansen had. Loek verdedigde het helaas niet op zijn best en uiteindelijk wist de Hongaar zijn stelling te kraken. Een teleurstellende nederlaag voor Van Wely en voor Nederland.

Voor de wedstrijd kon er nog gelachen worden (Foto Paul Truong)

 

De Nederlandse dames speelden tegen Oezbekistan, dat gemiddeld een net iets lagere rating had dan de onzen. Een kleine overwinning was logisch en dat werd het ook, maar er had meer ingezeten. Anne Haast stond gewonnen, Tea Lanchava zelfs totaal gewonnen, maar helaas werden beide partijen remise. Gelukkig speelde Anna-Maja Kazarian ondanks een pion minder ook remise, waardoor Peng de matchwinnaar wist te worden. Die won een partij waarop Kramnik en Carlsen… nouja, niet trots, maar wel tevreden zouden zijn. Weliswaar wist Peng niet optimaal gebruik te maken van haar openingsvoordeel, maar in het eindspel strafte ze een paar onnauwkeurigheiden van haar tegenstandster sterk af. Een instructieve partij!

Lanchava stond al een tijdje een kwaliteit en een pion voor en had afgewikkeld naar dit eindspel, waarschijnlijk met de gedachte dat ze het met twee vingers in de neus zou winnen. In deze stelling maakte Lanchava echter twee grote principiële fouten. Ze had net haar koning van a5 naar f4 gebracht, allemaal a tempo. In het vervolg bleef ze echter a tempo spelen, terwijl ze nog een half uur op de klok had. Als ze zich iets beter in de stelling verdiept had, had ze ongetwijfeld gewonnen. Hier dacht ze (volgens het livebord) 8 seconden na over 77.Tc5?!, een zet waarmee de afsnijding van de zwarte koning opgeheven wordt (fout twee). Er was een simpel winstplan: h5-h6-Tg7-Ta7 en h7. Op zich wint 77.Tc5 nog wel, maar je moet even weten hoe. Het wordt in vele eindspelboeken behandeld: je moet je pion op h4 laten, zodat je later met de witte koning op h6 de zwarte koning uit de hoek kan jagen, op de g-lijn kan afsnijden en net genoeg ruimte te hebt om de witte koning naar de f-lijn te spelen. Wit speelde haar pion naar h6, zwart ging weg van de belangrijke diagonaal b1-h7 en er ontstond deze stelling:

Als opgave ‘Wit speelt en wint’ is dit niet al te moeilijk, denk ik. 85.Te6! gevolgd door Te7+, h7 en Kh6. Lanchava speelde 85.Ta6 (7 seconden) en na 85…Le4! ging ze in de denktank. Ook deze stelling kunt u in de eindspelboeken vinden, zolang zwart de loper op de diagonaal houdt kan wit niet verder komen. Lh7 werd overigens wel een keer gespeeld (maar niet afgestraft). Op zet 146 beruste Lanchava in remise. Gelukkig maakte het voor de matchpunten niet uit, voor Lanchava persoonlijk is het wel erg zonde, de kansen op een bordmedaille zijn zo een stuk minder geworden. Maar ja, ze heeft het zichzelf aangedaan.

Ook Anne Haast gaf een winststelling weg. Ze speelde weer het Aangenomen Damegambiet met b5, en weer wist ze haar tegenstandster te overspelen. Dat leidde tot een stelling met een gezonde pluspion:

Wit dreigt niets, dus zwart kan rustig de tijdcontrole halen door gewoon gezonde zetten te doen, of in ieder geval zetten die niets verpesten. Dat was waarschijnlijk ook de bedoeling, maar Anne had hier een enorme blackout:

37…Te7??

Toen was zowel pion a5 als het voordeel kwijt. Het overkomt ons allemaal wel eens, een heel goede partij door één moment van onoplettendheid (half of helemaal) weggeven, maar het blijft frustrerend.

Tot slot Anna-Maja Kazarian. Die mocht op zich blij zijn met haar remise, want ze stond lang een pion achter, maar het was wel jammer dat ze niet meer uit haar creatieve opening had gehaald.

Hier speelde ze 10…h5!? waarna wit niet 11.h3 speelde maar 11.Pgf3 en dan ligt 11…h4 voor de hand, lijkt me gewoon goed voor zwart. In de partij ging het ook interessant verder (met o.a. 11…Pe3!?) maar uiteindelijk moest ze nog hard werken voor de remise.

3 Reacties

 1. Avatar
  wimw 12 september 2016

  En dan te bedenken dat Nederland na 5 ronden fier aan kop stond, als beste van de landen die toen 5 overwinningen hadden. Een paar ongelukkige verliespartijen en aan bord 1 veel snelle remises, dan val je vreselijk terug in de stand.

 2. Avatar
  Johan Hut 13 september 2016

  Wrang is ook dat de nummers 4, 9 en 15 de sterkste teams waren die Nederland tegen zich heeft gehad. Als je laag eindigt doordat je – door een ongelukkige indeling – tegen VS, Oekraïne, Rusland en China moest spelen, is het een heel ander verhaal.

  Die 4 en 9 heeft Nederland trouwens verslagen, dat is dan weer opmerkelijk.

 3. Avatar
  Johan Hut 13 september 2016

  Nee sorry, van 4 (India) hebben we niet gewonnen. Ik verwarde het even met Vietnam. Verder klopt mijn reactie geloof ik wel.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.