De vijfde ronde is weliswaar geen even ronde, maar zo oneven had ook weer niet gehoeven

Ik geloof dat de drie Nederlandse deelnemers de afspraak die we hadden niet helemaal goed begrepen. Ik had gezegd “Alles winnen in de even ronden”, niet “Alleen maar winnen in de even ronden” en zeker niet “Alles verliezen in de oneven ronden”. Enfin, door dit misverstand besloten ze vandaag allemaal een nul te pakken. Gelukkig duurt het toernooi nog lang, al is er morgen al een rustdag.

Anna-Maja moest haar koppositie verdedigen tegen Aakanksha (2183) uit India. In een Doorschuiffrans kwam zwart op zich ok uit de opening, maar op zet 18 moest zwart een lastige keuze maken, ruilen, offeren of terug? Anna-Maja koos voor het laatste en dat was goed geweest als wit niet een sterk dubbel pionoffer had. Helemaal duidelijk was het niet, maar wit won beide pionnen terug en bleef heel sterke activiteit houden, en zette uiteindelijk zelfs mat. Goed gespeeld van de Indiase.

Partij Aakanksha – Kazarian

Robby werd door de Vietnamees Tran (2293) verrast in de opening, en hoewel hij het boekjesplan op Siciliaans met e6, d6 en een vroeg b5 (a4 en Pa2 doen) niet speelde kreeg hij toch wat voordeel, ondanks dat hij zijn loper op d3 liet slaan. Hij maakte echter een grote fout door te denken met een dame op d4 (en een toren op a1, pion op e5) de stelling dicht te houden. Er kwamen allerlei trucjes in gebaseerd op de positie van dame en toren op de lange diagonaal, de zwarte stukken drongen de witte stelling binnen, zwart won een stuk en vond op het einde nog een mooie combinatie ook. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.