Cor Janse koninklijk geëerd

Woensdagmiddag heeft de burgemeester van de gemeente Rheden, mevrouw Petra van Wingerden, Cor Janse een koninklijke onderscheiding uitgereikt. De toekenning heeft vooral te maken met zijn inzet voor de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft vier boeken over die periode geschreven, hoofdzakelijk gericht op de omgeving van Wolfheze en Oosterbeek nabij Arnhem.

In een breed gezelschap van familie en bekenden kwam ook het schaken nadrukkelijk aan bod. Zowel de burgemeester als voorzitter Eric de Winter van de Velpse Schaakvereniging gingen in op zijn vele verdiensten in de schaakwereld. Zowel lokaal, regionaal en landelijk was hij bestuurlijk actief en veel eerder werd hij al benoemd tot erevoorzitter van de OSBO en lid van verdienste van de KNSB.

Daarnaast is hij bij tal van toernooien actief geweest als Internationaal Arbiter. Cor Janse en zijn vrouw Barta, die zijn overbuurmeisje was, waren eerder dit jaar 60 jaar getrouwd. Een bijzondere toevalligheid is nog dat Cor de onderscheiding ontving precies op de dag van het 54-jarig lidmaatschap van de Velpse Schaakvereniging.

Hij mag zich nu lid in de orde van Oranje-Nassau noemen. Een ontroerde Cor gaf aan dat hij de eer graag deelt met Barta aan wie de burgemeester een groot boeket overhandigde als steun en toeverlaat.

De OSBO werd vertegenwoordigd door Peter Zieck en de KNSB heeft een mooi bloemstuk gestuurd.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.