Zestien grootmeesters in Hoogeveen Open schaaktoernooi

HOOGEVEEN – De Open groep van het Hoogeveen Schaaktoernooi wordt weer sterk. Voor de twintigste editie van dit evenement, van zaterdag 15 tot en met zaterdag 22 oktober in het Hoogeveense raadhuis, hebben zich zestien grootmeesters gemeld.
Onder de deelnemers bevinden zich de winnaar van vorig jaar, Abhijeet Gupta uit India, en vier Nederlanders. Diverse nevenevenementen van het toernooi beginnen volgende week al. Naast Gupta, de winnaar van 2015, staat er nog een flink aantal andere spelers uit India op de lijst van de Open groep. Ook komen er spelers uit Duitsland, Hongarije, Italië, Turkije en Costa Rica, alsmede de oudgediende Oekraïner Oleg Romanishin. De Nederlandse grootmeesters zijn Dimitri Reinderman, Jan Werle, Sipke Ernst en Harmen Jonkman. Op de lijst staat ook een aantal sterke meesters.

De Hoogeveen Matches worden dit jaar gespeeld tussen wereldkampioene Hou Yifan en Nigel Short, en tussen de kersverse Nederlands kampioen Jorden van Foreest en Ivan Sokolov.

Het toernooi wordt op zaterdag 15 oktober geopend door Dr. Eric Smaling, Tweede Kamerlid voor de SP en huidig parlementair schaakkampioen van Nederland. Tijdens de opening zullen de eerste exemplaren worden uitgereikt van een nieuwe schaaknovelle, De Secondant van Jan Veenstra.

Een eerste startschot wordt echter al gegeven door toernooidirecteur Loek van Wely, die op dinsdag 4 oktober een simultaan geeft tegen de inwoners van het azc Hoogeveen. Twee jaar geleden gaf staatssecretaris Jetta Klijnsma tijdens haar bezoek aan het toernooi tien schaakborden met stukken aan de inwoners van dit azc.

Op zaterdag 8 oktober organiseert het Hoogeveen Schaaktoernooi samen met Schaakclub Hoogeveen het Rabobank Jeugdtoernooi, van 13.30 tot 17.00 uur in het gebouw van Salawaku aan de Zuidwoldigerweg. Er wordt gespeeld in diverse groepen; aanmelden kan via www.nosbo.nl.

Op de dag van de opening, zaterdag 15 oktober, is Loek van Wely ’s ochtends om 10.00 uur al actief bij McDonalds, waar hij een kloksimultaan geeft tegen jeugdspelers, met beperkte bedenktijd voor de grootmeester. Opgeven hiervoor kan via secretariaat@hoogeveenchess.nl.

Het open toernooi begint op zaterdag 15 oktober. De Hoogeveen Matches beginnen op zondag 16 oktober. Woensdag 19 oktober is een rustdag voor deze matches, maar niet voor de deelnemers aan het Open toernooi; die spelen op deze dag zelfs twee ronden. Op deze woensdag wordt er ook geschaakt in de Statenzaal van het provinciehuis in Assen. Wie dat wil mag snelschaken tegen Hans Böhm of meedoen aan een simultaan tegen Loek van Wely. Opgeven hiervoor is gewenst – dat kan ook via secretariaat@hoogeveenchess.nl.

Gedurende het hele toernooi zal er weer een ‘schaakfiets’ staan in het Hoogeveense raadhuis, waarop sportieve bezoekers gelijktijdig kunnen trainen en schaken. De laatste ronde van alle evenementen vindt plaats op zaterdag 22 oktober.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.hoogeveenchess.nl of bij contactpersoon Jeroen Bottema, tel. 06-10026572.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.