Giri gaat ten onder tegen briljante Aronian

In het Tal Memorial in Moskou ging het met Anish Giri tot en met ronde vijf crescendo. Onze landgenoot ontmoette in de vijfde ronde zijn naast concurrent Ian Nepomniachtchi die een halfje minder had. Giri kwam goed uit de opening, veroverde een pionnetje en loodste dat naar een toreneindspel. Daar bleek dat hij helaas niet verder kon komen dan remise, mede door de hardnekkige verdediging van zijn tegenstander.

Toen wachtte Giri in de zesde ronde de nooit te onderschatten Armeniër Levon Aronian. Die was kennelijk goedgemutst aan de partij begonnen want hij schudde in het vroege middenspel de een na de andere briljante zet uit zijn mouw. Eerst kreeg Giri een kwaliteitsoffer naar zijn hoofd geslingerd, even later werd hij geconfronteerd met een volkomen verrassend dame-offer.

 

De combinatie was heel diep berekend door de Armeniër. Hij had gezien dat hij niet alleen al het materiaal terugwon, maar ook dat Giri er niet in zou slagen om de doorgebroken pion überhaupt zou kunnen afstoppen.

Aronian-Giri

 1. b5!

Hiermee begint Aronian een vrij geforceerde afwikkeling die hem een reus van een vrijpion oplevert.

24…Lb2 Onmogelijk is 24…cxb5 wegens 25. Pd7 Dxd7 26. Txd7 Pxd7 27. Pxb7 en zwart heeft te weinig compensatie voor de geofferde dame.

 1. bxc6!

Hij offert (tijdelijk) een kwaliteit. Gek genoeg is 25. Tc2 cxb5 niet zoveel bijzonders.

25…Lxc1 Uiteraard komt 25…bxc6 26. Tc2 niet in aanmerking voor zwart. Na 26…Lf6 27. Pxc6 houdt hij het niet droog.

 1. Txc1

26…Dc7

Dit helpt totaal niet, maar er valt geen goed advies te geven voor zwart in deze stelling. Op 26…bxc6 volgt 27. Pxc6 en wit wint de kwaliteit terug. Daarna beschikt hij over een gezonden pion meer, vooral omdat de witte stukken erg goed blijven staan.

 1. cxb7 Pa4 28. Pcb3

Alles past precies voor wit!

28…De7 29. Pd4 Hier was 29. Df4! zo mogelijk nog beter.

29…Dg5

 1. Df4!

Hoe verzint hij het?

30…Dxa5 Na 30…Dxf4 31. gxf4 wint wit sowieso de kwaliteit terug, maar omdat zijn pion b7 op het bord blijft, wint wit ook heel gemakkelijk daarna.

 1. Dxb8!

Fantastisch gedaan; dit was natuurlijk de pointe van de voorgaande zet.

31…Txb8 32. Tc8+ Dd8

Giri moet de dame teruggeven.

 1. Txd8+ Txd8
 1. Pc6!

En weer deze stereotiepe zet. Wit wint de hele toren terug met behoud van zijn pluspion. Maar wat erger is: er zit nog meer onder de oppervlakte. Zwart kan niet eens de toren geven voor de b-pion. Omdat zwart daar niets tegenover kan zetten, geloofde Giri het verder wel. 34. Pc6 Te8 [ Zwart kon ook een geintje uithalen met 34…Tb8 35. Pxb8 Pc5 maar na 36. Pc6 Pxb7 37. Pxa7 heeft wit er zelfs twee meer.] [ 34…Td1+ 35. Kg2 Tb1 gaat niet vanwege de ‘brug’ die wit kan bouwen met 36. Pb4!] 35. Pe7+ Kf8 36. Pc8 en omdat er nu niets meer tegen b8D, is opgave terecht.

1-0

 

Het is zuur dat Giri ten onder ging, maar zo verliezen van deze geweldenaar, is bepaald geen schande. Maar daardoor is ‘Nepo’ wel koploper geworden omdat hij zijn partij in de zesde ronde van Svidler wist winnen.

Ik heb beide partijen op de belangrijkste momenten aan een analyse onderworpen.

 

De kruistabel na 6 ronden:

 

 

Analyses van de partijen van Giri uit de ronden 4 en 5:

 

 

(De foto’s zijn van Eteri Kublashvili en Yana Sidorchuk)

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Reactie

 1. Avatar
  wimw 04 oktober 2016

  Een tegenvaller voor Giri dat hij tegen Aronian in supervorm kwam te zitten. In zijn eerste vijf partijen haalde hij het maximale er uit. Op Chess News werd  26 …. bxc6 toch als een betere voortzetting gezien. Die pion op b7 werd dodelijk. Het deed me denken aan die pion op c7 van Anand  in zijn derde partij met wit in de WK-match tegen Carlsen van 2014. Die pion was toen ook dodelijk voor Carlsen.

   

   

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.