Liveweergave in KNSB-competitie: probleem?

Tijdens de wedstrijd SISSA-En Passant kreeg een speler van SISSA remise aangeboden. Zoals dat hoort, ging hij op zoek naar zijn teamleider om diens advies te vragen. Die teamleider bevond zich in de kantine. Daar kon hij op zijn mobiele telefoon de partij volgen op Schaaksite, waarop ook een engine meeliep. Wat zeg je als teamleider tegen je speler, als de computer je net een winstvariant heeft laten zien?

In die wedstrijd leidde het niet tot een probleem. De speler van SISSA nam de remise aan, terwijl Richard Vedder (En Passant) in zijn verslag liet zien dat de Sissaan niet meer kon verliezen. En Passant deed er dus niet moeilijk over. De speler deed niets fout, hij ging op zoek naar zijn teamleider en kon er niets aan doen dat die in de kantine was. De teamleider deed ook niets fout, tot nu toe is er geen regel dat je niet met een mobiele telefoon in de kantine mag zitten.

Nieuwe duidelijkheid

Maar de situatie kan ook anders zijn, dus stuurde ik hierover een mail naar Koos Stolk. Daarop kreeg ik geen rechtstreeks antwoord, maar vandaag stuurde hij een mail rond en plaatste hij een bericht op de KNSB-site, dat ik als antwoord beschouw. Daarin is te lezen:

“Volgens de Anti-Cheating Guidelines van de FIDE mag er in het spelersgebied geen schaakinformatie van buiten komen. Live borden mogen daar wel gebruikt worden maar dan mag er geen engine meelopen. Ook mogen er in het spelersgebied natuurlijk door niemand mobiele telefoons gebruikt worden. Een ruimte waar dit wel gebeurt, bijv. kantine of doorgang naar de toiletten, moet verboden zijn voor spelers.”

Naar de wc

De laatste opmerking moet je eigenlijk omdraaien. Je kunt de doorgang naar de toiletten niet verbieden voor spelers. Dus omgekeerd: in de doorgang naar de toiletten mogen toeschouwers geen mobiele telefoon gebruiken. Dat ze er ook geen in hun zak mogen hebben, staat er niet.

Hoe zit het met de kantine? Eigenlijk hetzelfde. In theorie kun je spelers verbieden naar de kantine te gaan, maar dan moet de club iemand aanstellen die met consumpties voor de spelers heen en weer gaat lopen. Dat zal in de praktijk niet gebeuren. Bovendien: een toeschouwer die het ene moment in de (eventueel voor spelers verboden) kantine zit, bevindt zich het volgende moment misschien in de hal bij de toiletten. Dat kun je al helemaal niet verbieden.

In de kantine mogen toeschouwers de partijen dus niet volgen op hun mobiele telefoon, waar ze op de clubwebsite of Schaaksite de computerevaluaties kunnen zien. Is dit door de arbiter te controleren? Nee natuurlijk niet, want de arbiter zit in de speelzaal.

Geen computerprobleem

Moet je dan misschien liveweergave van KNSB-wedstrijden verbieden? Kees Schrijvers (die liveweergaves van clubs graag hier op Schaaksite overneemt) laat desgevraagd weten dat hij dat niet meer van deze tijd vindt. Hij noemt Duitsland, Frankrijk en Portugal als landen waar het ook gebeurt. We kennen, zo merkt hij op, allemaal de voorbeelden van mensen die aan de bar met elkaar over partijen praten, terwijl een van de spelers erbij is. Dat is van alle tijden en nu is daar de situatie bijgekomen dat er een computer meedenkt. Maar de kern van het probleem is dat spelers in de KNSB-competitie overal in het gebouw in en uit kunnen lopen en met iedereen kunnen praten. Eigenlijk niet in de eerste plaats een computerprobleem, vindt Kees Schrijvers, en daarmee heeft hij mij overtuigd. Ik ben benieuwd hoe clubs en arbiters hier verder mee omgaan.

15 Reacties

 1. Avatar
  Hendrikom 03 oktober 2016

  Bij En Passant is de bar tevens analyseruimte. En En Passant is niet de enige. Dan kan je dus bijvoorbeeld je eigen eindspel voorbij zien komen terwijl je er nog midden in zit. Bij Sissa gebeurde dit ook (daar stonden schermen), bij En Passant gebeurt dat ook. Bij En Passant komen op zaterdag rond 16.00 uur ook altijd een boel niet-schakers. Mogen die hun telefoon dan niet aan hebben? Moeilijk hoor! Ik denk dat een teamleider de wedstrijden niet met een computer zou moeten mogen kunnen volgen, hij is ook deelnemer. Ik denk dat bij En Passant de analyseruimte naar een naastgelegen zaal zou moeten, maar ja, dan mis  je weer de derdedivisietussenstanden die iedereen graag op teletekst wil zien 🙂 Met andere woorden, de bar is wel een stuk gezelliger. Voorlopig lijkt me ‘geen engines op de telefoons aktief’ voor bij ons wel voldoende. Het hele gebouw is verder bijna automatisch spelersgebied. En analyse zoveel mogelijk achter inde bar dan maar.

 2. Avatar
  Frans Konings 03 oktober 2016

  Wat heeft dit nou met het spelersgebied te maken?

  Ervan uitgaande dat je als teamleider op elke plek aangesproken kan worden door een speler en dus in de problemen zit als je de evaluatie kent, is de oplossing heel eenvoudig. Uitzetten die telefoon. Ook als teamleider. Waar je je ook bevindt. De teamleider kan een belangrijke rol spelen in het wedstrijdverloop en mag dus niet over dergelijke info beschikken. Ik snap niet dat dit een discussie is. Een teamleider kan toch de zaal in lopen en de borden bekijken? Waar heb je die telefoon voor nodig? Zo’n live-registratie is juist voor de thuisblijvers.

 3. Avatar
  Frans Konings 03 oktober 2016

  Overigens heb ik nooit begrepen waarom een remise-aanbod overlegd “moet” worden met de TL. Je kan zelf toch ook kijken en oordelen? Iets anders is mss in de tijdnoodfase, dan kan een goedkeurend knikje van de TL soms belangrijk zijn idd.

 4. Avatar
  Hendrikom 03 oktober 2016

  Niet schakende bezoekers aan de bar zijn overigens weer dol op computerevaluaties. En die gaan ook echt niet naar een zaaltje elders. Lastig hoor, ik denk als je na 16.00 nog speelt, dan verandert de bar in ‘niet meer spelersgebied’, zoiets! Moet Guido maar drankjes brengen.

 5. Avatar
  Johan Hut 03 oktober 2016

  Ik heb inderdaad En Passant in gedachte, die situatie is echt heel lastig. “Geen engines op de telefoon actief” is ook lastig. Als je internet op de telefoon hebt, kun je naar Schaaksite kijken en daar lopen engines mee. Het gaat dus niet om je eigen software.

  Wat Frans zegt: je mag inderdaad de teamleider verbieden een telefoon bij zich te hebben. Maar als Richard Vedder om vier uur klaar is, dan weten daarna heel wat mensen in de kantine een heleboel over de stellingen op de borden. En dat is beslist geen kritiek op Richard. Die mensen uit de kantine lopen ook in de hal en op de stoep voor het gebouw.

 6. Avatar
  Johan Hut 03 oktober 2016

  Met de stoep voor het gebouw bedoel ik de rookruimte, ook spelersgebied.

 7. Avatar
  Frans Konings 03 oktober 2016

  Ja maar,.. ging het nou over de TL of over de willekeurige bezoeker in de bar? Wat is de discussie nou? Dat je via via kan horen hoe het staat, daar doe je vrij weinig aan, is van alle tijden. De mobiele telefoon is niet van alle tiujden, kan uitgezet worden..

 8. Avatar
  Kees Schrijvers 03 oktober 2016

  Live uitzendingen van het fraaie schaakspel zijn zeer populair op Schaaksite. nl

  Helaas heeft de Meesterklasse geen of nauwelijks live uitzendingen. De Bundesliga, de Franse, de Spaanse competitie enz. hebben die wel.

  Het is bijna 2017. De KNSB start naar mijn mening nu een discussie die achterhaald is. Verbazingwekkend is het dat men nu, nu de competitie enkele weken geleden gestart is, met zo’n bericht komt.

 9. Avatar
  Frans Konings 03 oktober 2016

  Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen is: ligt hier niet gewoon een stuk verantwoordelijkheid bij de TL zelf?

 10. Avatar
  Frans Konings 03 oktober 2016

  Nou ja, het is mss lastiger dan het lijkt, deze discussie.

  Maar als je als TL in een dergelijke situatie terechtkomt als hierboven beschreven door Johan en je komt voor het blok te staan, dan heb je voor mijn gevoel iets niet goed gedaan. Wat dat “iets” dan is, moet iedereen dan maar voor zichzelf bepalen.

   

   

   

 11. Avatar
  TheBlackKnight 03 oktober 2016

  Ik begrijp de discussie alleen zie ik niet echt de computer(engine) als probleem. Het probleem zit altijd nog in de mens zelf. Het is behoorlijk om als speler en of onderdeel van het team,  dan wel als supporters en bezoekers eigen verantwoordelijk en fatsoen om geen externe bronnen te gebruiken.

  Of men nou een Engine, schaakcomputer, boek of persoon gebruikt het zou in mijn beleving allemaal niet horen. De spelers moeten zelf spelen en hun beslissing maken. De teamleider kan op basis van de stand in belang voor het team de remise adviseren of door te spelen.

  De situatie zou ook kunnen zijn buitenstaander kijkt de partij elders mee; bespreekt of appt dit met de teamleider welke dit met de speler doorspreekt.

  Het is met name aan de sportiviteit van de TL of hij op basis van die gegevens een remise adviseert. Echter zodra hij analyses of info heeft ontvangen is een objectieve reactie eigenlijk al onmogelijk.

  De situatie is dus feitelijk nog altijd dezelfde als vroeger en het hoofdzakelijk gaat over de sportiviteit en de ethos van de spelers en de teamleider.

 12. Avatar
  XiniX 04 oktober 2016

  Probleem lijkt me toch vooral dat een teamleider een partij aan het analyseren is terwijl hij daar later misschien nog iets over moet zeggen. Of dat nu via liveborden en een engine gaat, of door een sterke speler de zaal in te sturen en een verslag uit te laten brengen maakt geen verschil.

  Hoe zorg je dat die teamleiders dat niet doen ? Bij de meeste lukt je dat niet. De niet spelende teamleider is natuurlijk toch een beetje de looser die graag bij een sterk team wil horen, maar er niet goed genoeg voor is. En dan wil je je af en toe ook belangrijk voelen. Maar ja, je blijft toch de zwakste speler van het stelletje natuurlijk….

  Gewoon afschaffen die adviserende rol van een teamleider. Heeft altijd alleen maar tot vreemde en onuitvoerbare situaties geleid die alleen maar nuttig waren voor degene die zich niet aan de regels wil houden.

 13. Avatar
  brabo 04 oktober 2016

  Het is bijna 2017. De KNSB start naar mijn mening nu een discussie die achterhaald is. Verbazingwekkend is het dat men nu, nu de competitie enkele weken geleden gestart is, met zo’n bericht komt.”

  Was er wel ooit een serieuze discussie hierover? Het gebeurt wel vaker dat er iets wordt doorgeduwd waarvan men achteraf toch niet zo tevreden is van het resultaat.

  Ik ben sowieso voorstander van een delay op de live-uitzendingen om valsspelen te bemoeilijken en dit is zeker niet gericht naar de TL.

 14. Avatar
  jan van os 04 oktober 2016

  Ik denk dat de meeste teamleiders, zeker de non-playing captains, wel weten hoe het er ongeveer voorstaat aan de borden. Hij zal zeker (moeten) weten welke spelers je geforceerd op winst kunt laten spelen en welke spelers je niet moet laten doorspelen (omdat ze dan waarschijnlijk verliezen). Het alleen adviseren aan de hand van de stand zie ik bijna nooit voorkomen. Uitzondering is bij b.v. 5-4 (geef maar remise dan winnen we en kunnen we naar huis).

  Dat de engine aangeeft dat de speler gewonnen staat wil niet zeggen dat de speler dat ook ziet. Zolang de speler de varianten niet kan zien is er m.i. geen verschil met vroeger. Ook bij wedstrijden zonder live-borden wordt er gesproken over de stellingen en adviezen gegeven op basis van de stellingen op de borden. Piet gaat winnen, Klaas heeft remise, Wim gaat ook winnen dus jij mag remise geven. En als iemand verloren staat en met een remiseaanbod komt dan zegt elke teamleider: aannemen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.