Sensationele broers Van Foreest!

De gebroeders Jorden en Lucas van Foreest hebben vandaag de schaakwereld op zijn grondvesten doen trillen. Zij doen allebei mee aan het Open toernooi dat gehouden wordt in Isle of Man dat onder de vlag van Groot-Brittannië valt. Vandaag stond op het programma de partijen:

 

Hikaru Nakamura – Jorden van Foreest

Wang Hao – Lucas van Foreest

Jorden van Foreest (foto Harry Gielen)

Lucas van Foreest (foto Harry Gielen)

 

Bij mijn weten is het voor Jorden zijn eerste ontmoeting met een absolute wereldtopper.

Om een indicatie te geven van waar we over spreken. Hieronder is de huidige wereldranglijst, weergegeven op de site ‘liveratings’.

Nakamura stond een tijdje tweede op de wereldranglijst met een rating boven 2800, maar zijn huidige rating mag er ook wezen.

Lucas van Foreest (rechts) aan het begin van zijn partij tegen Wang Hao (foto Harry Gielen)

Bij mijn weten speelde Lucas voor het eerst van zijn leeftijd tegen een speler met een rating boven 2700. Een pittige opdracht dus voor beide jongemannen, respectievelijk 17 en 15 jaar en ook nog zwart!

 

Jorden aan het werk tegen Nakamura (foto toernooisite)

Na een paar uur spelen tekende de eerste sensatie zich al af en ja hoor: wat ik hoopte, gebeurde ook. Wang Hao verslikte zich vreselijk in het combinatiespel van zijn jonge tegenstander en moest op de 32ste de vlag strijken. Lucas wist zich op onnavolgbare wijze uit een wespennest te redden, waar hij door de Chinees in gemanoeuvreerd was. Met een torenoffer bracht hij zijn tegenstander aan het wankelen en die ging – het kon ook bijna niet anders – op de 30ste zet vreselijk in de fout.

Het duurde daarna nog heel lang, maar toen was ook het tweede memorabele moment een feit: Jorden hield in een slechte en uitzichtloze stelling keurig stand en ondanks twee pionnen minder kreeg de nummer zeven van de wereld hem niet omver. Wat een geweldige remise tegen deze wereldtopper!

De schaakbond weet wat ze te doen staat voor de volgende landenwedstrijd: stel de familie Van Foreest op! Ik heb de partij van Lucas van uitvoerig commentaar voorzien in de viewer. Maar plaatjes vertellen altijd meer dan 1000 woorden.

 

 

Wang, Hao – Van Foreest, Lucas

Dit is de stelling na wits sterke zet 29. Kf1-f2 en daarop heeft Lucas het bijzonder venijnige 29…Td8 geantwoord. Objectief gezien staat zwart slecht tot verloren, maar na deze zet dreigt hij een gemeen aftrekschaak. Wat moet wit spelen? In elk geval slaagde Wang Hao er niet in de juiste voortzetting te vinden. Hij liet 30. Pf5? uit zijn vingers komen en dat werd het keerpunt in de partij! Hij wilt het te mooi doen, maar nu wordt hij het slachtoffer van de dadendrang van zijn jeugdige tegenstander. Hier moest Wang 30. Dxd6! zien te vinden, waarna 30…Dxe2+ gedwongen is. [ Niet 30…Txd6?? wegens 31. Te8#] 31. Kxe2 Txd6 en wit heeft een stuk tegen twee pionnen meer. Een technische winst zou je zeggen.

30…Lc5+ 31. Pd4

Uit nood geboren, maar het helpt hem niet uit de brand. Ik weet niet wat hem bezield heeft maar ik vermoed dat hij zich verrekend heeft. 31. Kf1 is het in elk geval niet vanwege 31…Txd1 en nu is Te2 weer gepend. Na 32. Txd1 heft zwart het mat simpel op met bijvoorbeeld 32…h6 Zou hij hier ook 31. Kf3 gepland hebben, net als in de andere variant? Dan heeft hij nu vast ontdekt dat er hem een wreed lot wacht: 31…Td3+! en zwart haalt de buit binnen. [ Vooral niet 31…Txd1 wegens 32. Te8+ Lf8 33. Pe7+ Kh8 34. Txf8#]

31…Lxd4+ 32. Kf1

En hier gaf de wereldtopper op. Wat een geweldige prestatie! Op 32. Kf1 is 32…Td5! de allersterkste. De dreiging … Tf5 of … Pf4 beslissen de partij. 32. Kf3 c5 verliest ook voor wit omdat … Df6 niet te pareren valt.

0-1

 

Nakamura, Hikaru – Van Foreest, Jorden

Na harde strijd, waarin wit steeds een pluspion had, is er een eindspel ontstaan met ongelijke lopers. En daarom gaf Jorden nog maar een pion om dameruil af te dwingen.

53…Df6

Hier wikkelt Jorden af naar een eindspel met twee pionnen minder dat echter door de aanwezigheid van de ongelijke lopers remise is. Hij had uitstekend gezien dat de twee pluspionnen voor wit niet voldoende zijn om te winnen. Ondanks verwoede pogingen van Nakamura moest de Amerikaan toch op zet 75 berusten in remise.

 1. Dxf6+ Kxf6 55. exf7 Ld6 56. Kg2 Kg6 57. Kf3 Kf6 58. Ke4 Kg7 59. Kf5 Lxg3 60. Kg5 Ld6 61. Kxh5 Lc5 62. Kg4 Kf6 63. Kf4 Ld6+ 64. Ke4 Lf8 65. Kd4 Le7 66. La2 Kg7 67. h5 Kf6 68. Ke4 Lf8 69. Lc4 La3 70. Kf4 Ld6+ 71. Kg4 Lf8 72. Lb3 Lh6 73. Lc4 Lf8 74. Lb3 Lh6 75. Lc4

½ – ½

 

Daar kun je mee thuis komen! Nu nog een televisieploeg op Schiphol regelen…

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

4 Reacties

 1. Avatar
  TheBlackKnight 03 oktober 2016

  Wat mooie en snelle Analyse.

  Wat een knappe prestatie van beide heren, meestal duurt het tijden voordat je spelers van dit formaat doet laten wankelen. Dat zij dit nu doen en beide ook nog eens op dezelfde dag maakt ze vast hongerig om de volgende topspelers te verschalken.

  Beide partijen gevolgd en was een sensatie om naar de boys te kijken. Mooi aanvalsspel van Lucas, maar de verdediging van Jorden was ook vermakelijk om naar te kijken.

  Wel grappig dat van de 6 2700+ speler er niet een 3 uit 3 heeft weten te halen, waarbij enkele zelfs maar 50%. Zoals ook in deze partijen is te zien, zijn de jonge schakers, alhoewel ze tegenwoordig bijna allemaal jong zijn koelbloedig van tafel vegen.

  Kijk erg uit naar de volgende partijen in dit toernooi.

 2. Avatar
  Jaap Amesz 04 oktober 2016

  Is het een sensatie wanneer Wang Hao een stuk weg geeft zoals in de partij gebeurde? Of is het een sensatie wanneer Wang Hao van meet af aan overspeeld werd? Iets wat niet gebeurde, sterker nog de hele pot van Lucas was een ellendige, van opening tot eind hing alles aan een zijden draadje. Gelukkig gaf de Chinees een stuk weg, maar met Dxd6 had Lucas verloren.

  Bij Jorden ging het ook maar net op het randje zijn remise. Mooi natuurlijk tegen Nakamura, maar het was verre van een gelijke koers.

  Het hele sensatie gebeuren is mij dan ook een vreemde titel. Leuk dat enthousiasme, maar moeten wij schakers niet objectiever zijn ipv stemmingmakerij?

 3. Avatar
  TheBlackKnight 04 oktober 2016

  Wang Hoa werd inderdaad niet echt overspeeld, de stelling was behoorlijk in evenwicht. Ook Lucas werd niet overklast in deze partij. Wanneer de analyse erlangs wordt gehouden ging de partij redelijk gelijk op en is het menselijk dat ook de beste een foutje begaan. iedere partij die verliest door een fout van de ander. We kunnen wel spreken over als, maar in hoeverre is ‘als’ relevant. Want kan altijd een ‘als’ worden toegevoegd.

  Bijvoorbeeld zet 22 (Te2) en daarna Tde8 was sterk gevonden van Lucas. Als zwart vervolgens niet Txf2 maar Txd2 had gespeeld stond Lucas gewoon beter!

  Zeker een 27oo speler moet met een stuk minder nog tenminste remise behalen in dergelijke stelling. Wang Hoa maakte echter twee blunders opeenvolgend. Wat in de stelling en de nog beschikbare tijd niet geheel uitzonderlijk is.

  Bij de partij van Jorden, ging het ook echt gelijk op, 73 zetten volhouden is vind ik toch best knap. Bij nu een eenmalige partij kan het toeval en of geluk zijn, maar spelen wij maar eens partijen tegen 2700 en behoud dan deze resultaten…….

  Echt knap wordt het als dit soort overwinningen structureel zijn, maar ik vind het best een sensatie al begrijp ik de kritische / objectieve houding ook wel.

 4. Avatar
  Pieter Priems 06 oktober 2016

  De Nederlanders doen het wel erg goed tot nu toe (altijd voorzichtig blijven)! Nu Bok en Jorden :-).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.