Schaken op de Europese Staalmarkt (9)

Lees ook deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6, deel 7 en deel 8

In Wijk aan Zee werd in alle stilte een van de nevenactiviteiten georganiseerd, een schaaktoernooi voor bedrijven. Hieraan was relatief weinig ruchtbaarheid gegeven. Er waren meer dan 300 deelnemers verdeeld over 49 bedrijven en instellingen. Het werd een geslaagde schaakdag. De strandhuisjes werden afgebroken, want de zomer was voorbij.

Onder potentiële standhouders in Wijk aan Zee is enige animositeit ontstaan. Het gaat over de verkoop van relatief goedkoop Chinees schaakmateriaal. Sommigen vinden dit oneerlijke concurrentie. Er zou een toeslag moeten komen per verkocht Chinees schaakartikel en deze toeslag zou ten goede moeten komen aan de Nederlandse schaaksport. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd.

Maar eerst goed nieuws over de ontwikkelingen op de Europese en Nederlandse staalmarkt.

Een Berlijnse muur  op het Staalschaakbord?

Recent kondigde de Europese Unie nieuwe extra heffingen af op de import van staal uit China. Dat is een flinke steun in de rug voor de Europese staalbedrijven en dus ook voor Tata Steel Nederland. De Europese staalaandelen reageerden positief op dit nieuws. De Indiase regering had al eerder maatregelen getroffen om de eigen staalindustrie, w.o. Tata Steel,  te beschermen tegen het dumpen van goedkoop staal uit China.

China is het oneens met deze Europese maatregelen en zint op een tegenzet. Recent werd ook bekend dat de gehele Chinese export  de afgelopen maand met 10% gedaald was  t.o.v. september vorig jaar. Ook de binnenlandse vraag blijft achter bij de verwachtingen. Volgens sommigen baart dit wereldwijd enige zorgen.

Doorbraak in het Engelse pensioenland?

Volgens de Engelse financiële pers is er een doorbraak aanstaande op het ingewikkelde Engelse pensioendossier. Het gaat om het staalpensioenfonds met een vermogen van rond de 15 miljard pond dat een groot tekort kent. Men rapporteert dat er gewerkt wordt aan een onorthodoxe oplossing. De vraag is hoeveel Tata Steel bereid is te betalen als afkoopsom voor het tekort en het open houden van de Port Talbot staalfabrieken en met hoeveel de pensioenen eventueel gekort moeten worden om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Dit zou de staalarbeiders meer werkzekerheid moeten bieden. Overleg vindt plaats op het hoogste niveau.

Komt een mogelijke joint-venture in een hogere versnelling?

Het pensioenprobleem in Engeland is een van de grootste obstakels voor Tata Steel en houdt verkoop van Engelse bedrijfsonderdelen of een Europese joint-venture tegen.

Nu er een oplossing voor het pensioenprobleem gloort aan de horizon  verwacht men dat de aankondiging van  een joint-venture tussen  ThyssenKrupp en de Europese bedrijven van Tata Steel naderbij komt.

De brexit vraagt in dit verband aandacht omdat er nog veel onzeker is. De koers van het pond is historisch laag. Goed voor de Engelse export, slecht voor de import. Britse toeristen krijgen voor het eerst sinds lange tijd minder dan een euro voor hun pond op de wisselkantoren. Ongetwijfeld zal de brexit en de koersontwikkeling van het pond van invloed zijn op de  eventuele joint-venture onderhandelingen.

Baangarantie Tata Steel Nederland

Na de manifestatie vorige maand en de uitingen daarna van Hans Fischer (Tata Steel Europa) konden de vakbonden, na maandenlang onderhandelen,  een nieuwe baangarantieregeling afspreken. Volgens de Financiële Telegraaf zullen de komende vijf jaar  geen gedwongen ontslagen vallen  bij kleinere reorganisaties bij Tata Steel Nederland. Werknemers kunnen voor een periode van maximaal 21 maanden intern herplaatst worden als hun baan komt te vervallen. Bij grote reorganisaties en fusies is de reikwijdte van deze garantie beperkt en zal er volgens de vakbonden een sociaal plan moeten worden afgesproken. De vakbonden moeten het resultaat nog aan hun leden voorleggen.

Investeren en innoveren

In IJmuiden gaat men door met investeren en innoveren om de staalfabrieken op een nog hoger plan te brengen.

Deze maand  maakt Minister Henk Kamp van Economische Zaken ook bekend of Tata Steel Nederland tot een van de drie Nationale Iconen van  2016 behoort.

Tata Chess Tournament on Tour

De twee satellietsteden zijn inmiddels bekend: Haarlem en Rotterdam. In Haarlem wordt er gespeeld in de Philharmonie en in Rotterdam in De Kuip. De voorbereidingen in beide steden zijn in volle gang.

Op 28 oktober wordt bekend gemaakt welke masters zijn uitgenodigd voor de 79ste editie van het Tata Steel Chess Tournament.

Het worden spannende tijden op diverse fronten!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.