Hoogeveen

Het is herfstvakantie en dat betekent het schaaktoernooi in Hoogeveen. Het was een mooie nazomer dit jaar, maar toen ik vanmorgen onder grijze wolken en door een motregen naar Hoogeveen reed wist ik het weer. Het is herfst. Het is schaakweer.

Ik was niet de enige die er zo over dacht, want meer dan 200 schakers kwamen naar het gezellige stadhuis van Hoogeveen om mee te doen. Een Open groep en twee amateurgroepen. De middaggroep van de amateurs die was al vlot na opening van de aanmelding al vol. Voor de verslagen van de topborden kunt u terecht bij toernooisite. Ik zal me meer richten op zaken die niet schaaktechnisch zijn.

De eerste ronde(n) is/zijn sterk tegen zwak. Voor de toeschouwer kan dit soms mooier zijn dan de gelijkwaardiger partijen. Er vallen veel meer enen (en dus ook nullen) en je kunt zien hoe fouten worden afgestraft. Nadeel is wel dat de meeste partijen redelijk snel zijn afgelopen. Daar kom ik straks op terug.

Lees meer

Over jan van os

Ik ben meer dan 55 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november 2020 ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.