Verrassingen bij de amateurs

De tweede dag gaf bij de amateurs veel verrassingen weer. Kwam het door het mooie weer? In vergelijking met gisteren was het geen schaakweer. Voorlopig de laatste zonnige najaarsdag met redelijke temperaturen. Dat nodigt uit om nog even zelf naar buiten te gaan in plaats van de bloemetjes buiten te zetten. Niettemin werden er vandaag kadootjes weggegeven en niet alleen door de organisatie. In de tweede ronde is het nog redelijk sterk tegen zwak hoewel de verschillen natuurlijk niet zo groot zijn als gisteren. Ongeveer half zo groot zou ik zeggen.

We beginnen bij de ochtendgroep. Bij de bovenste twee borden won inderdaad de sterkste speler. Hoewel Fons van Hamond dat wel vanuit een slechte tot verloren stelling moest halen. Wat zal die in de rats hebben gezeten. Gelukkig voor hem werd er afgewikkeld naar een eindspel dat eenvoudig gewonnen was voor hem. Op de volgende vier borden won de zwakkere speler drie keer en werd er één keer remise gespeeld. In totaal in de helft van de partijen won de op papier sterkere speler. Dat belooft dus een spannend verloop van het toernooi. U weet het als iedereen van iedereen kan winnen dan is niks zeker. Het geluk zal dan een grote rol gaan spelen. Met zoveel verassende uitslagen kan ik moeilijk iedereen noemen. Ik volsta met de winnaar die de grootste ratingverschil met succes overbrugde. Dat was Theo Dijkstra (1583) die won van clubgenoot Willem Boontje (1823). Op de foto’s die volgen kunt u het mooie eindspel zien dat beide heren op het bord brachten. Negen spelers staan nog op 100% en vier staan daar een halfje achter.Lees meer

Over jan van os

Ik ben meer dan 55 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november 2020 ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.