Haarlemse Meesters ronde 1: Favorieten starten met zege

De kop is er af, het tweede Haarlemse Meesterstoernooi is onderweg. En saaie partijen zijn er niet bij in de Meestertienkamp.

Voor de dienstdoend verslaggever is de eerste ronde ook memorabel. Wachtend op onze Syrische deelnemer FM Adel Omearat wordt mijn fiets ontvreemd en bij binnenkomst blijk ik flying bye te moeten spelen in de A-groep. En dan moet ik ergens nog naar een verjaardag en dit verslag schrijven. Hmmm.

De eerste ronde brengt meteen de winnaars van vorig jaar tegenover elkaar. Manuel Bosboom won de beker, Jaap de Jager pakte de felbegeerde IM-norm. De mannen brengen een variant op het bord die ze eerder tegen elkaar hebben gespeeld. Manuel wijkt het eerst af, maar het is Jaap die met c5 het initiatief pakt. Hij steekt er een kwal in, maar Manuel geeft die spoorslags terug. Het Witte Paard beslist eigenlijk de partij, hoe symbolisch voor de kopman van de gelijknamige vereniging.

De enige echte Haarlemse Meester is IM Thomas Willlemze. Alweer een jaar of 8 woonachtig in Haarlem gok ik. En tegen Nargiz Umudova speelt hij een heerlijke partij. Inclusief kwaliteitsoffer rolt hij de zwarte verdediging op. Nargiz is natuurlijk vergezeld van een trotse Twan, maar Twan moet tandenknarsend toekijken hoe Nargiz de aanval net overleeft, maar in een hopeloos toreneindspel belandt.

Na Manuel en Thomas is Alina L’Ami de derde IM in het veld. En zij speelt altijd goed in Haarlem! Pieter Hopman is het slachtoffer van haar dadendrang. Met een soort Benk√∂-pionoffer in het Koningsindisch zet zij de aanval in op de damevleugel. Vermakelijk is wel de lange rokade van Pieter, terwijl zwart net Txb2 heeft gespeeld. En ook de triplepion maakt een mooi plaatje. Maar daar is het Alina niet om te doen. Ze jaagt de witte koning over het bord en dat wordt hem te veel.

Een van de favorieten is voor mij de 16-jarige Max Warmerdam. Echt lekker uit de opening komt hij toch niet en dat tegen de weinig ambitieuze Burnvariant van het Frans die zwart ten beste geeft. Maar zwart, Jasel Lopez, gooit er een offer tegenaan en dat pakt niet goed uit. Max neemt de aanval moeiteloos over en scoort zijn eerste punt.¬†Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.