Rustdag ????

In Hoogeveen wordt de woensdag altijd rustdag genoemd. En wel omdat de matches dan een rustdag hebben. Dat zijn dus vier spelers en twee bordenjongens die een vrije dag hebben. De Open groep moet echter twee ronden spelen. Tachtig spelers staan voor de keus een bye op te nemen voor een half punt of er een lange dag van te maken. Hopen dat je deze dag kunt doorstaan. De amateurgroepen staan niet voor deze keus. Zij spelen namelijk acht ronden. Het zou ook niet kunnen, want ze maken gebruik van dezelfde ruimte.

In de ochtendgroep de strijd tussen de twee koplopers Theo Dijkstra (1584)  en Ron Flohr (1924). Op voorhand met zo’n ratingverschil gaat men uit van winst voor de hogere. In dit toernooi blijkt maar weer eens dat rating niet alles zegt.

En Dijkstra heeft wel gewoon 4 keer gewonnen en is in de winning mood. Bijkomend voordeel voor hem is dat hij niet hoeft te winnen en de hoger gerate is dat eigenlijk aan zijn stand verplicht. In de partij kreeg Dijkstra een stelling die volgens alle toeschouwers er om vraagt om te winnen.

Niemand gaf een kans voor de tegenstander. Echter je moet natuurlijk wel een winnende voortzetting vinden. En die vond Dijkstra niet, voor zover deze er tenminste in zat.

Zoals het ging verloor Dijkstra en zakt daardoor naar een met vier man gedeelde tweede plaats. De verrassendste uitslag is het verlies van Marc Land tegen Abedin Heij. Lees meer

 

Over jan van os

Ik ben meer dan 50 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Momenteel voorzitter van mijn schaakclub ESG en ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.