Uit vorm…

Mensen die mij kennen weten dat ik uit vorm ben. Al sinds het open NK in Dieren. Ik zit me soms af te vragen hoe dat komt, uit vorm zijn. In Hoogeveen, na zeven ronden, gaat het beter dan in Dieren, maar ik ben er nog niet bovenop.
Alleen blijft de schade nu beperkt tot halfjes, daar waar het in Dieren nullen regende. Er zit verbetering in!

Symptomen van uit vorm zijn: Niet goed varianten kunnen doorrekenen, niet creatief kunnen denken en een geheugen als een zeef.
Afgelopen zomer las ik “The Big Book of World Chess Championships.” Een best leuk boek, waarin alle WK-matches behandeld worden. Veel verrassende ins en outs. Met name de onderhandelingen in de vooroorlogse tijd en wat daaruit voortkwam waren nieuw voor me. Van elke match werd een partij besproken. Zo kwam uit de match Petrosian – Spassky (1966) de tiende partij aan de orde. Die had ik al vaker gezien, want de slotcombinatie is overbekend:

Wit won met 29.Lxf7+ Txf7 30.Dh8+! en zwart gaf het op. Er komt een familieschaak aan, waarna hij erg weinig spullen overhoudt.

Hoogeveen begon voor mij niet slecht. Winst in de eerste ronde op een jongeman, gevolgd door twee remises tegen IM’s, waarbij die uit Costa Rica ook nog zijn handen mocht dichtknijpen. Een nul in ronde vier nadat ik toch best goed had gestaan. Nu ja, kan gebeuren. Dat moest ik in ronde vijf dan maar rechtzetten tegen FM Jan Roebers. Helaas, na een voortvarend begin werd ik verrast door een venijnige tegenaanval en het werd remise. Bij het invoeren van de partij in mijn database ontplofte mijn engine bijna…

We zien de stelling nadat Jan net 15… c6 gespeeld heeft. Ik had de zet in mijn vooruitberekening verwacht en had me voorgenomen Lf3 te spelen en dat deed ik dan ook vrijwel meteen. Had ik de moeite genomen even wat zaken te checken, had ik rekening gehouden met aanvalsmotieven zoals losstaande stukken en had ik onthouden wat ik afgelopen zomer zag bij de partij Petrosian – Spassky, dan was mij de volgende combinatie vast niet ontschoten: 16.Lxf7+! Txf7 17.Th8+ Kxh8 18.Pxf7 en 19.Pxd6 en wit heeft een gezonde pion te pakken.
Er volgden nog wat remises tegen getalenteerde kinders, dus zo beroerd als in Dieren is het niet meer. Ik verwacht tijdens de Europacup te gaan knallen! Zo’n vormcrisis moet toch eens overgaan, nietwaar?

En eerst nog even ronde acht en negen in Hoogeveen afwerken natuurlijk…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.