Weer vuurwerk in de matches

 

 

De beide tweekampen van het Hoogeveen Schaaktoernooi zijn geëindigd in 3½ – 2½. Jorden van Foreest kwam ditmaal met wit niet verder dan remise; sterker nog: ditmaal was Ivan Sokolov aardig aan het roer in deze partij. Yifan Hou sloeg Nigel Short van het bord in een imposante koningsaanval. Dat ze daarvoor weinig had, zat haar dwars maar het slot van de partij mocht er wezen!

Yifan Hou: toch de eer nog gered (foto Lennart Ootes)

 

De eindstanden van de matches zagen er zo uit:

In het Open toernooi is zoals verwacht Abhijeet Gupta uit India met de eerste prijs aan de haal gegaan. Hij finishte op 7½ uit 9. Hij had theoretisch gezien nog concurrentie van Babu Lalith, want die kon nog langszij komen. Dan moest deze met zwart winnen van Chanda Sandipan en dat lukte Lalith niet; hij verloor en eindigde zijn fantastische toernooi met twee nullen. Gupta had toen genoeg aan remise en hoewel hij er nog even goed voor ging zitten, slaagde hij er niet in de taaie defensie van Lucas van Foreest te breken. Lucas zijn daarmee de puntjes op i, want hij werd zo beste Nederlander met 6½ punt en een TPR van 2534. Voor Lucas was het inmiddels al zijn derde IM-norm. Een daarvan is overigens een GM-resultaat. Lucas is hiermee slechts 10 punten verwijderd van de 2400-Elogrens waarmee hij de internationale meestertitel zou mogen aanvragen. Ook Caspar Schoppen mag tevreden terugkijken, want ook hij eindigde op 6½ punten en met een TPR van 2461 kan hij absoluut thuis komen! Hij mocht hiermee ook een IM-resultaat noteren. Ook voor Rakesh Kumar Jena was er een IM-norm, de derde inmiddels. Die heeft echter nog wat Elo-puntjes te gaan, voordat de IM-titel aangevraagd zou mogen worden.

Gupta: voor de tweede keer op rij winnaar van de Open groep in Hoogeveen (foto Lennart Ootes)

Het Nederlandse grootmeestergilde in deze groep zal met wat gemengde gevoelens terugkijken op Hoogeveen 2016. Sipke Ernst behaalde 6 punten, Jan Werle en Harmen Jonkman eindigden op 5½ punten met TPR (flink) onder hun eigen rating.

Wie wel in positieve zin opviel was Maaike Keetman die eveneens 5½ punten scoorde en met een TPR van 2274 de kroon zette op een mooie eindsprint.

 

De eindstand aan kop:

 

(klik op stand voor link naar hele tabel)

Na afloop van een partij wordt er driftig geanalyseerd. GM Yasser Seirawan bemoeit zich ook met de analyse (foto Lennart Ootes)

  

Analyses van de matches

De vijfde partijen uit de matches zijn geanalyseerd door GM Dimitri Reinderman, de laatste ronde door de schrijver van dit verslag.

 

 

 

 

 

Partijmateriaal Open toernooi

Uit het partijmateriaal van de laatste ronde heb ik een kleine selectie gemaakt.

 

 

(Alle foto’s zijn van Lennart Ootes)

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.