Yochanan Afek promoveert naar de meestergroep van 2017


Willemze wint, Afek promoveert, geen normen

De kop geeft wel een heel summiere samenvatting van het Haarlemse Meesters toernooi in 2016. Bovendien zijn alle drie feiten oud nieuws, omdat ze na afloop van ronde acht al duidelijk waren. Gebeurde er dan niets vermeldenswaards meer in de slotronde?

Toch wel: allereerst was de ongedeelde toernooizege van Thomas Willemze niet 100% zeker. Hij stond weliswaar een vol punt voor op Manuel Bosboom, maar hij had zwart in de laatste ronde. Manuel ook, maar met die dekselse Bosboom weet je het nooit.

Thomas liet er echter geen twijfel aan bestaan dat hij als Haarlemse IM de terechte winnaar van deze tweede editie van de Haarlemse Meesters zou worden. Tegen Anna Warakomska koos hij voor het Scandinavisch, maar de Poolse zag geen kans iets te bereiken. Al snel verdwenen er steeds meer stukken in de doos en na 16 zetten vonden de spelers het welletjes.

Manuel ging wel vol de strijd aan. Tegenstander Max Warmerdam probeerde tot koningsaanval te komen, maar hij kwam niet ver. Intussen pakte Manuel de witte a-pion van het bord en zette zijn vrije a-pion in beweging. Een wanhoopsoffer van Max werd daarna koeltjes weerlegd. Daarmee behaalde Manuel een ongedeelde tweede plaats en daar was hij tevreden mee, verklaarde hij achteraf.

Volop strijd ook op de andere borden. Jasel Lopez offerde tegen Pieter Hopman een pion voor het loperpaar en initiatief. Dat intiatief bleek echter maar tijdelijk en Pieter kwam in het voordeel. 35…Lg8 was echter niet de handigste, …c4 was beter geweest. Nu won Jasel de pion terug en bleef een gelijke stelling over, die de heren niet meer tot het bot wilden afkluiven. Lees verder…

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.