Giri’s weg naar de top

 

In 2014 werd Anish Giri twintig en dat vierde hij onder meer met een terugblik op zijn carrière tot dan toe: My Junior Years in 20 Games. We lezen over zijn eerste behoedzame stapjes in het spel (met dank aan een Russisch boek, getiteld Hoe word je een gentleman), zijn globetrotterschap (hij spreekt Engels, Nederlands, Nepalees, Russisch, intussen vast ook Georgisch en is her en der op een woordje Spaans te betrappen!) en zijn snelle spurt naar de hoogste treden in onze sport. In 2008 won de net in Nederland aangekomen tiener al het open toernooi van Hilversum, waar hij zijn eerste grootmeester versloeg en meteen zijn eerste grootmeesternorm scoorde. Met het jaar maakte hij grote ratingstappen en zijn toernooisuccessen liepen parallel aan zijn rijzende ster: in 2009 werd hij voor het eerst Nederlands kampioen, in 2010 won Giri de B-groep van Wijk aan Zee, in 2011 debuteerde hij in de A-groep met een overwinning op Magnus Carlsen en in 2012 wist hij zijn eerste supertoernooi te vinden: dat van Reggio Emilia. In 2013 en 2014 volgde verder gestaag stijgen en intussen weet de trouwe volger van schaaknieuws maar al te goed wie Anish Giri is: een gelouterde wereldtopper. Als ik dit schrijf, is hij net ongedeeld tweede geworden van een toptoernooi in Moskou.

Naast een klein carrièreoverzicht en enkele aandoenlijke jeugdfoto’s bestaat het merendeel van dit boek uit analyses van de grote meester zelf: Anish Giri heeft twintig memorabele partijen van hemzelf voorzien van vooral vrolijk en soms diepgravend commentaar. Aanvalspartijen, technische prestaties, gelukjes en gevechten: zijn veelzijdig schaaktalent komt op allerlei manieren tot uiting. Daarnaast krijgt de lezer enkele smakelijke details voorgeschoteld en schetst Giri en passant een klein actieplan voor de talentvolle schaker die zich wil doorontwikkelen. Dat actieplan presenteer ik de lezer graag in de vorm van tips, in de hoop dat talenten, jong en oud, ermee aan de slag kunnen:

 

 

  1. Absorbeer. Giri lijkt ieder schaakboek dat hij in handen krijgt te verorberen (vaak op onorthodoxe wijze, dat dan weer wel).
  2. Praat. Giri sprak met alles en iedereen van goed schaakniveau en sprokkelde overal ideeën. Overigens is hij al deze gesprekspartners ook dankbaar: het is mooi om de dankbetuigingen in dit boek te lezen.
  3. Vind voorbeelden. De elfjarige Giri deed Fischer en Kasparov na, of een ander (Sultan Khan bijvoorbeeld) als hij daar net over had gelezen.
  4. Heb vertrouwen in je intuïtie. Vaak weet je wat de juiste zet is en hobbelt je gedachteproces erachteraan. Het mooiste voorbeeld van een dergelijke gedachte lezen we op p. 95: ‘The moves are just playing themselves. It was a pleasure sitting there and being the one who was supposed to execute them.’
  5. Ken geen ontzag. Giri lijkt geen enkele angst te hebben voor welke tegenstander dan ook, of hij nou tegen een doorgewinterde grootmeester of zelfs tegen de nummer één van de wereld speelt.
  6. Schaak alsmaar. Giri speelde en speelde en speelde. En analyseerde en analyseerde en analyseerde…
  7. Stel school uit. Ergens merkt Giri op dat hij een idee kreeg en uitwerkte terwijl hij eigenlijk had moeten leren voor zijn examen Nederlandse literatuur. (Hoe het met zijn kennis van de Grote Drie is gesteld, vermeldt hij overigens niet.)

Autobiografieën van schakers zijn er al veel, maar er zijn er nooit genoeg! Dit kleine boek, waarvan de opbrengsten naar een liefdadigheidsproject in Nepal gaan, smaakt zeker naar meer partijanalyses van Giri. Gelukkig zijn er daar veel van online te vinden en presenteert hij zijn gedachten nog vaak in New In Chess bovendien. Laat ‘My Young Man Years’, ‘My Young Adult Years’, ‘My Adult Years’ en ‘My Elderly Years’ maar komen!

Nyzhnyk-Giri, Enschede 2008 na 30.Lxc4

Vraag: Wie van de Benoni houdt, moet deze partij zeker naspelen. Met welke zet lichtte Giri het kwaliteitsverschil tussen zijn lopers uit?

Giri-Ivanchuk, Reggio Emilia 2012 na 32…Ta4

Vraag: Met welke zet toonde Giri fijntjes aan dat hij de touwtjes stevig in handen had?

Nyback-Giri, Wijk aan Zee 2010 na 21.d5

Vraag: Wit heeft grote plannen in het centrum, maar zijn laatste zet (21.d5) was een positionele blunder. Hoe smoorde Giri het witte spel in de kiem?

 

My Junior Years in 20 Games

Anish Giri

124 pagina’s, paperback

New in Chess

€ 14,95

Meer informatie, met ook een filmpje van Giri zelf, op de website van New in Chess. Daar is het boek wel tijdelijk uitverkocht.

Erika Sziva van verzendhuis De Beste Zet laat desgevraagd weten nog wel een stapeltje in voorraad te hebben.

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.