Partijen Eijgenbrood weekendtoernooi met Juryrapport

Partijen 2016

Juryrapport

Zoals dat bij een toernooi als dit (en trouwens bij ieder serieus toernooi) in feite niet anders kan is de toekenning van een Spektakelprijs een delicate aangelegenheid. Wat is spektakel eigenlijk? Schoonheid, correctheid, verrassende zetjes, gooi- en smijtwerk met fouten over en weer? Het is en blijft een persoonlijke keuze. Het is dus mijn persoonlijke keuze die hier een prijs krijgt, een ander zou het misschien anders doen. Maar ik vind dan ook dat in de A-groep de partij Bezemer – Bouton er echt bovenuit springt. Echte strijd, echte mooie ideeën en echte chaos. Indrukwekkend was de koelbloedigheid waarmee Arno 15 zetten lang zijn koning middenin alle vuurlijnen op d2 liet staan, met bijna tergende langzaamheid zijn damevleugel ontwikkelend achter de rug van deze doodbedaarde koning op d2. Maar de bijdrage van de zwartspeler aan de spanning die deze partij tot het eind toe kenmerkte was ook groot. Het lijkt me daarom juist dat beide spelers de prijs krijgen. Een gedeelde Spektakelprijs voor Arno Bezemer en Niels Bouton.

Bijna alle andere partijen die werden ingezonden hadden eveneens hun charme, maar vaak vielen ze in de categorie “goed gespeeld, maar dit is efficiency, meer dan spektakel”. Als ik eerlijk ben vind ik dit eigenlijk zelfs een hogere kwalificatie dan spectaculair, maar we hebben het hier nu eenmaal over spektakel.

Een eervolle vermelding gaat naar Khoi Pham voor zijn partij tegen Dambrink. Ook hier was echt spektakel, geheel veroorzaakt door Pham die dan ook verdiend de partij naar zich toe trok.

In de B-groep waren minder inzendingen, maar zeker een paar leuke partijen. De onbetwiste winnaar is Jack Smith, die maar liefst twee partijen speelde die in hun eentje al de prijs verdiend hadden. Eerst met zwart tegen Van der Maas, een partij met een klassieke “rook lift” Ta8-a6-h6 en een volkomen correct kwaliteitsoffer in de koningsaanval en daarna nog een partij met een prachtige en geheel correcte slotcombinatie tegen Rekelhof.

Paul van der Sterren

Partijen ronde 5

De ronde is nog bezig, maar er is al een partij ingeleverd. Uit groep B. Het thema? Penning.
Henri Francois – Joop Gijsbers (B)

Nog een partij uit ronde 5. De jeugdige zwartspeler offert twee paarden om een een toren en twee pionnen te winnen en wint uiteindelijk ook de partij.
Peter Elisen – Stefan Vleming (B)

Er worden natuurlijk ook partijen uit groep A ingeleverd. In een spannende partij delft zwart ineens het onderspit.
Hugo Luirink – Luc Preeker (A)

Een partij van bord 2 van groep B. Zwart houdt hardnekkig vast aan zijn opstelling, maar wit weet daar wel raad mee.
Jack Smith – Martin Rekelhof (B)

In groep A een potje met ongelijke materiaalverhouding, altijd leuk. En remise is een mooi resultaat.
Ivo Knottnerus – Joeri Piet (A)

Nog een uit groep A. Hou de toren op h1 in de gaten!
Albert Dekker – Cees van den Berg (A)

In de volgende partij sluit zwart op ingenieuze wijze de witte dame in. En dat wordt wit fataal.
Dennis Brouwer – Angelo Spiler (A)

In de volgende partij reageert wit met een aanval op de dame door een paard in te zetten. Let op zet 15!
Tjark Vos – Bart-Piet Mulder (A)

Nog een leuk potje uit groep B, van ronde 3. De jeugdige Kasper Bleeker speelt Morragambiet en gaat in die stijl ook verder.
Kasper Bleeker – Harrie Boom (B)

En een spannende, specatulaire partij uit ronde 4 in groep A.
Arno Bezemer – Niels Bouton (A)

Partijen ronde 4

De ronde is nog bezig, maar er is al een partij ingeleverd. En het betreft weer groep A. De witspeler wint op zet 15 een pion, maar gaat een tijd later aan een zwarte aanval ten onder. En de zwartspeler is de speler met de laagste elo in deze groep, hij had zelfs nog in groep B mogen meedoen. Dat belooft wat…
Wouter Dambrink – Khoi Pham (A)

En gelukkig ook een partij uit groep B. Leuk om te zien dat je in het Hollands ook een “Drimer rook lift” (bekend uit het Budapester gambiet) kan hebben.
Johan van der Maas – Jack Smith (B)

En nog een nagekomen partij uit ronde 2, ook in groep B. Let op de paarden van deze zwartspeler.
Stefan Vleming – Paul van Sonderen (B).

Partijen ronde 3

Het lijkt erop dat Tigran Spaan door de organisatie is verplicht om partijen in te leveren, want hier is er weer een. Een spectaculair offer op h7, maar met een wat minder spectaculair eind.
Tigran Spaan – Ivo Knottnerus (A)

Een partij uit groep B. Niet gevonden in het bakje, maar vlak ernaast. Dat telt ook! 😉 De notatie was af en toe lastig te ontcijferen, maar het is behoorlijk goed gelukt.Wit moet eerst een kwal offeren om de aanval te keren, en laat daarna een fatale penning toe.
Roald Vos – Leon Reina (B)

Een spannende partij uit groep A. Het lijkt alsof zart aan het aanvallen is, maar ineens slaat wit toe met een torenoffer.
Tjark Vos – Laurents van Twillert (A)

Nog een nagekomen partij uit ronde 1, tussen twee dames. Zwart komt wat passief uit de opening, en wit breekt het verzet met de mooie zet 17.c5.
Arlette van Weersel – Elisa SIlz (A)

Partijen ronde 2

Je moet iets doen om aan partijen te komen. Dus na enig aandringen van de toernooi-organisatie heeft de zwartspeler uit groep A zijn partij ingeleverd. Een overmoedig 15.f4 van wit wordt mooi afgestraft.
Aldo v/d Woestijne – Tigran Spaan (A)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.