Epishin wint 34e Waling Dijkstra toernooi

Een mooi toernooi weer, dat 34e Waling Dijkstra toernooi, met veel personen en elementen die elk jaar terugkeren. Zoals onze vaste sponsor Waling Dijkstra, die net als in vele voorgaande jaren bij de opening zijn gezicht liet zien en deze keer twee dochters meenam, van wie de oudste, Lidewey, het toernooi opende door de eerste zet te doen aan het bord van Vladimir Epishin en Wessel van der Berg. Zoals ook de speelzaal, de prachtige Gysbert Japicxzaal op de eerste verdieping van het Tresoarpand, die ons nu al tien jaar lang door Tresoar beschikbaar wordt gesteld. En zoals Eelke Heidinga, die elk jaar achter de schermen op foutloze wijze de ict voor het toernooi bestiert en en passant ook nog als hoffotograaf optreedt. Ook wedstrijdleider Erwin Denissen hoort langzamerhand tot de beproefde vaste krachten.

En dan zijn er natuurlijk de deelnemers, van wie verschillende elk jaar weer van de partij zijn.
Een van hen is de Duitse Rus (of Russische Duitser) Vladimir Epishin, eens een veelbelovend grootmeester die door wereldkampioen Karpov in zijn begeleidingsteam werd opgenomen. Na de val van het communisme vestigde hij zich als profschaker in Duitsland. Door zijn onaangepaste uiterlijk zit hij al jaren bij toernooiorganisatoren in het verdomhoekje. Worden in Duitsland alle sterke schakers  ingelijfd door een club in de Bundesliga, diezelfde  clubs laten Epishin links liggen. Zo is hij gedwongen zijn heil te zoeken in de kleinere toernooien, veelal weekend- of dagtoernooien, waarbij hij uiteraard van te voren nauwkeurig de kans inschat of hij er financieel positief uit kan springen.
Al om 9.00 uur stond hij na een nachtelijke treinreis op de stoep van Tresoar.

Aan het eind van de dag kon hij met een tevreden gevoel en met 400 euro extra op zak de terugreis naar Duitsland aanvaarden, want in de loop van het toernooi had hij zich ongenaakbaar getoond. Zonder ook maar één keer in de problemen te zijn geraakt won hij overtuigend al zijn partijen. De enige andere titeldrager, onze eigen IM Migchiel de Jong, die vorig jaar samen met Epishin de eerste prijs deelde, moest dit keer 1½ punt op hem toegeven. De remise speelde hij tegen de sterke Purmerendspeler Pieter Hopman, met wie hij de tweede prijs deelde.

Uitermate verrassend was de vierde plaats voor Siegbert de Jong, die daarmee een veld van veel hoger gerate deelnemers achter zich liet.   Addy Lont, die gedurende het gehele toernooi in de top van het klassement had gebivakkeerd, maar door een nederlaag tegen Migchiel in de laatste ronde werd teruggeworpen, behoorde met een gedeelde vijfde plaats nog net tot de prijswinnaars.

De negenjarige(!) Machteld van Foreest uit Haren, die op grond van haar rating ook in groep B had mogen uitkomen, gaf de voorkeur aan spelen in de A-groep en boekte daar toch maar mooi twee overwinningen en een remise. Jonas Hilwerda uit Groningen is een paar jaar ouder. Ook hij weerde zich geducht. Het lijkt me geen gewaagde voorspelling dat zij over enkele jaren hoog in  het klassement van een dergelijk toernooi meedraaien.

De ratingprijzen, waarom de laagst gerate 15 deelnemers in de A-groep streden, gingen naar Siegbert de Jong, Tinus Fleur uit Sneek en Minko Pieters uit Veendam.  Het ontbreken van meer titeldragers, zoals Sipke Ernst, Jan Werle en Erik Hoeksema, had te maken met het feit dat zij in het weekend van 29 en 30 oktober hun verplichtingen voor hun Duitse clubs  in de Bundesliga (of een lagere Liga) moesten nakomen.

In de B-groep voor spelers met een rating onder de 1800, nam de jeugd het heft echt in handen. De 16-jarige Jan Bosma uit Heerenveen, de 17-jarige Tijmen Hofstra uit De Wilp en onze eigen Sake Algra waren voortdurend op de hoogste plaatsen te vinden. Jan Bosma was daarbij een klasse apart en stond slechts één enkele remise af. Tijmen, wiens KNSB-rating van 1086 geen goed beeld van zijn schaakcapaciteiten geeft, moest in de laatste ronde het hoofd buigen voor Erik van der Lee, die Tijmen daardoor achterhaalde en dus beslag legde op een gedeelde  tweede plaats.

Celine Nicolai, even overgewipt uit Terschelling, en Sake Algra deelden de vierde plaats. Sake wees in de laatste ronde Pieter van Foreest, een ouder broertje van Machteld, in een onderling duel terug.
De ratingprijzen gingen hier naar Tijmen Hofstra, Pieter Ploeger en veteraan Auke de Jong van SCL.

Hieronder nog drie partijen van Migchiel.

EIndstand groep A

Eindstand groep B

Foto’s:

Algemeen

Deelnemers groep A

Deelnemers groep B

Prijsuitreiking
(foto’s gemaakt door Egbert Wind)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.