3e ronde: Zwaarbevochten remise tegen Apeldoorn

Schrijver dezes was niet aanwezig waardoor u het moet doen mijn opmerkingen en oprispingen van afstand. Het scoreverloop geeft aan dat het bloedstollend spannend moet zijn geweest: 3-1, 3-3, 4-3, 4-4, 4,5-4,5 en ten slotte 5-5.

Zoals altijd bij zo’n uitslag zijn er enkele partijen, waarbij het zomaar anders had kunnen gaan (al geldt dat in hogere zin natuurlijk voor elke partij!).
Sergey Tiviakov en Daan Brandenburg wonnen vrij regelmatig. De zwartspelers kwamen al snel in problemen en konden het witte tij niet meer keren. Van eenzelfde scenario was Joost Wempe het slachtoffer.

Op de remises van Jan Baljé (tegen een goede tegenstander) en Erik Hoeksema valt weinig aan te merken, al zou je kunnen zeggen dat Erik nog wel enig spel had. Of dat tot een andere uitslag geleid zou hebben zullen we nooit weten.

De overwinning van Jasper Geurink was een belangrijke. Jasper mikte met zo ongeveer al zijn stukken op de witte koning. Dat is dan lastig verdedigen. Na 25. Tc1 Lxa3 stortte de witte stelling snel in. 25.Lc3 ziet er eng uit, maar had tot meer weerstand en tegenspel kunnen leiden. Ook bij Iozefina Paulet wisselde het beeld tijdens de partij. Zwirs offerde een pion, maar het is maar de vraag of zijn tegenspel voldoende was. Toen Iozefina zelf inging op dameruil kwam zwart vrij en werden diens stukken steeds sterker en liep wit in een matnet. David Lobzhanidze zondigde tegen één van zijn eigen regels: “niet compliceren met weinig tijd”. Met 20.c5 deed hij dat wel. Misschien was dat nog niet erg, maar juist tijdnood speelt dan een belangrijke rol. Met 36…Pxf1 is het opeens snel afgelopen. 4-4. Joris Brenninkmeijer had een zware middag. Hij moest een lastig eindspel verdedigen en kweet zich uitstekend van die taak. Bij Maurice Schippers was er weer vuurwerk op het bord. Na aanvankelijke problemen kreeg Maurice opeens de kans op Txg7, waardoor de kansen keerden in een eindspel met ongelijk materiaal. Na 48. Da7 valt er niet meer te ontsnappen aan remise, maar na 48.Db6 was er mogelijk nog te spelen geweest. Hoe de spelers zelf de wedstrijd beleefden vertelt Jan Baljé ingefluisterd door Erik Hoeksema:

Partij van Maurice:

De partijen inclusief de analyse van Jasper Geurink… Lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.