Draait alles om Piet tegenwoordig?

Dubbelschaak-1 naar 3e plaats.

Na 3 ronden staan we er een stuk beter voor dan een jaar geleden. Nu ongeslagen op een derde plaats. Maar het was zeker spannend zaterdagmiddag in De Gruyterfabriek tegen HMC2, waar we vorig jaar nog nipt van verloren, tot Job het beslissende halfje binnenbracht. Ook onze teams 2 en 3 speelden die middag in dezelfde ongezellige, te donkere, te volle zaal met veel te kleine tafeltjes. Onwaardig voor een club die in de KNSB Meesterklasse speelt. Alleen de spelers die dicht aan de raamzijde speelden hadden wat normaal licht. De bar en analyseruimte zijn wel geschikt om gezellig te spelen. Wel enerverend om met onze 3 teams in een zaal te spelen naast toppers.

Piet De Gruyter is de naam van een grootgrutter die ouderen nog wel kennen, van “het snoepje van de week” en de boodschappen aan huis gebracht. Dat was toen velen nog geen auto hadden en de moeders vaak nog niet werkten. In de Hinthamerstraat in ’s-Hertogenbosch staat nog een gevel met de naam van deze toen beroemde regionale grootgrutter uit de naoorlogse jaren. In de jaren ’80 werd het markante hoofdkantoor met zijn gele bakstenen aan de Orthenstraat afgebroken en was een tijdperk voorbij. De fabriek waarin we speelden en de veemarkthallen (nu Brabanthallen) waren een begrip en hebben een nieuw leven gekregen. Veel kleine bedrijfjes hebben zich daar gevestigd. Ik was positief verrast.

HMC2 – DS ’97 (foto Rene Olthof)

Als je de naam Piet laat vallen ontstaan er tegenwoordig diverse associaties. Over de knecht van Snieklaas gaan we hier geen letters aan verspillen. Maar de naam Piet van Berge was in diezelfde naoorlogse tijd de secretaris van HMC, (overigens eveneens een fusie vereniging zoals Dubbelschaak) een bindende kracht. Hij was iemand die goed in de gaten hield of er ergens een schaker in de regio kwam wonen. Hij zocht deze op en zorgde dat hij welkom werd geheten bij de vereniging. Die spirit en gastvrijheid waren gezonde groeikrachten van deze nu enige vereniging in Brabant die meesterklasse speelt. Als je zoals ik, ruim 25 jaar bij HMC gespeeld hebt, waarvan een groot aantal jaren aan bord 1 van het 1e team, dan kom je op zo’n middag veel oude bekenden tegen. Hoewel HMC een sterke vereniging is en altijd veel jeugd heeft gehad, is de kern ernstig aan het vergrijzen. Ook zij kampen met een probleem van de continuiteit …. Maar zij hebben dus ook nog een Piet van Eindhoven. En hoe het met deze Piet met Zwart ging zien we straks… Voor de rest van het verslag met veel foto’s, partijfragmenten en analyses, klik hier.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.