Nijboer laat Gelfand glippen

In Novi Sad wordt momenteel de Europa Cup voor clubteams gehouden. Vier Nederlandse verenigingen doen hieraan mee. Dat zijn LSG IntelligiMagic, En Passant, Sissa en Kennemer Combinatie. Die hadden ook allemaal hun KNSB-wedstrijd vooruitgespeeld om aan dit evenement deel te kunnen nemen. De Leidenaren deden de eerste ronde wat er van hun verwacht mocht worden. Zij klopten het op papier veel zwakkere Edinburgh Chess Club. Alleen Arthur Pijpers gleed uit, de andere vijf wonnen hun partij.

Sissa ging ten onder tegen een heel sterke tegenstander. Maar niet zonder strijd! Lucas van Foreest veroverde een mooie scalp door Volokitin te verslaan.
Kennemer Combinatie won eenvoudig van een Albanees team met 5-1. Daar gleed alleen Rob Duijn uit de bocht.

De Bunschoters mochten de eerste ronde meteen aan de bak. Zij kregen het nummer drie geplaatst geweld van OR Padova tegen. Alleen Dick de Graaf redde de eer met een half puntje, de anderen ging er allemaal onderdoor. Maar bij de partij aan het eerste bord tussen Friso Nijboer en Boris Gelfand had er voor de Amsterdammer veel meer in gezeten. Hij speelde de grote man helemaal weg. In mijn analyse heb ik een paar winsten voor Nijboer kunnen traceren, maar helaas mocht het toch niet zo zijn.

De persoonlijke uitslagen:

Friso Nijboer (foto Frans Peeters)

Boris Gelfand (foto Frans Peeters)

 

 

 

 

 

 

>De onderhoudende partij Nijboer-Gelfand via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Comments

  1. Avatar
    Schaker69 november 08, 2016

    Inmiddels is de derde ronde al gespeeld met wisselende resultaten.

  2. Avatar
    wimw november 09, 2016

    Veel dank voor de bespreking van de partij tussen Nijboer en Gelfand. Ik had hem zonder engine nagespeeld, maar kreeg bij 34. Dxh6 ook de indruk dat er voor Friso veel meer had ingezeten. Dat wordt dan zo mooi in deze analyse bevestigd. Mogelijk heeft tijdnood hem parten gespeeld, want alles moest natuurlijk precies berekend worden met het oog op die mogelijke mataanval van Gelfand.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.