Finale TCEC Kampioenschap Schaakengines

Tegelijkertijd met het WK in New York begint de finale van het TCEC kampioenschap, het officieuze WK voor schaakengines. TCEC staat voor Top Chess Engine Championship. De finale zal gaan tussen Stockfish 8 en Houdini 5. Er zullen 100 partijen worden gespeeld om te bepalen welke engine de sterkste is. Beide programmas brachten deze week nieuwe versies uit.

De winnaar van de afgelopen 2 jaar, Komodo, werd in de halve finale uitgeschakeld.

Er is een Nederlands tintje aan de finale: Jeroen Noomen, bekend van zijn werk voor Rybka en Rebel, zorgt voor de 50 openingen die gespeeld gaan worden.

Houdini is een schaakengine die ontwikkeld is door de Belgische programmeur Robert Houdart. Houdini 4 kwam uit in november 2013 en na 3 jaar is er nu dus een nieuwe versie. Een positieve ontwikkeling: Komodo en Stockfish konden concurrentie gebruiken en die is er nu! Het rapid kampioenschap won Houdini onlangs op overtuigende wijze. Het programma is te koop op www.cruxis.com/chess/houdini.htm voor 40 euro exclusief BTW (versie voor maximaal 6 cores en 4 GB hash). Het programma draait op Windows en Linux. Houdini is zeer goed in het verdedigen van moeilijke posities maar weet tegelijkertijd ook partijen te winnen door diepe combinaties.


Stockfish wordt onderhouden door een open community. Programmeurs kunnen verbeteringen voor het programma voorstellen. Deze worden dan uitgebreid getest en als het ratingwinst oplevert dan wordt de verbetering geaccepteerd en doorgevoerd. Het programma is gratis en de code is publiek beschikbaar. Stockfish kun je downloaden op stockfishchess.org. Er zijn versies voor Mac, Windows, Linux, iOS and Android. Stockfish staat bekend om zijn grote zoekdiepte (rekenkracht).

Komodo heeft net versie 10.2 uitgebracht. Komodo is ontwikkeld door Don Dailey, Mark Lefler en GM Larry Kaufman. Don Dailey is in 2013 overleden. Komodo legt meer nadruk op stellingsevaluatie en minder op zoekdiepte (rekenkracht). Komodo kost $60 voor de laatste versie en $100 voor de laatste versie inclusief een jaar lang updates. Er zijn versies van Komodo voor Windows, Linux, Mac en Android. Website komodochess.com

Alle drie de engines zijn zeer sterk met een geschatte rating boven de 3.400. Stockfish is dus een goedkope, krachtige oplossing die voor de meeste gebruikers voldoende zal zijn. Wil je een meer positionele engine dan beveel ik Komodo of Houdini aan.

Je kunt de finale vanaf vrijdagavond 20:00 Nederlandse tijd volgen op tcec.chessdom.com/live.php

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.