Carlsen – Karjakin – eerste partij remise

Op de achtergrond de Gehry toren

Vandaag begon om 14:00 lokale tijd de eerste partij. Op donderdag verloor Agon een rechtzaak in de US over het live uitzenden van de partij.  De rechter vergeleek de case met de NBA versus Motorola waarbij Motorola live basketball statistieken deelde en de NBA vond dat ze daarmee de essentie van de game weggaven. De NBA verloor de case en zo ook nu Agon.  Een bijkomend argument is dat de partij rechtstreeks op de Norweegse TV wordt uitgezonden en daarmee de zetten direct onderdeel van het publieke domein worden.

De zaal met toeschouwers

Tijdens het openingsgala lootte Magnus wit en hij opende de partij met 1.d4 Pf6 2.Lg5, de zogenaamde Trompovsky-opening. En geen ‘Trumpovsky” zoals sommige dachten.
De strategie van Carlsen is duidelijk. Hij wil geen theoretisch debat maar een stelling waarin hij Karjakin strategisch kan overspelen. Wit geeft het loperpaar op maar verzwakt de zwarte pionnenstructuur.

De acteur Woody Harrelson deed de openingszet

Zwart moet blijven oppassen dat  hij niet in een verloren pionneneindspel terecht te komt. Carlsen had met deze variant in 2013 al eens Kramnik verslagen dus de variant is zeker niet ongevaarlijk.

Karjakin verdedigde zich secuur en na 42 zetten werd tot remise besloten. Morgen om 20:00 Nederlandse tijd is de tweede partij en dan heeft Karjakin wit.

 

 

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.