Start WK-match: de dagbladen

De WK-match is begonnen. Donderdag en vrijdag stonden diverse kranten er vol van, met voorbeschouwingen. Hieronder een compilatie.

 

Volkskrant

De Volkskrant plaatste een groot artikel van Robèrt Misset onder de titel: ‘Voor jeugd moet schaken sexy gemaakt worden’. Voor het artikel sprak hij met Jeroen van den Berg, Hans Böhm en Loek van Wely.

Van den Berg: “Een WK-match tussen twee jonge honden is goed voor de schaaksport. Voor de incrowd maakt het niks uit. Maar het zal iets losmaken bij mensen die het schaken op afstand volgen.”

Böhm: “Een wereldkampioen van 40 gaan we niet meer meemaken. Die tijd is voorbij.”

De organisatie biedt beelden aan via de smartphone en mikt daarmee nadrukkelijk op de ‘smartphonegeneratie’, aldus Misset.

Böhm: “De smartphone is het symbool van de verjonging. Over tien jaar is alles digitaal. De krantenlezer zal net zo uitsterven als de wereldkampioen schaken van 40 jaar.”

Van den Berg: “Een slimme zet. Je hebt al zoveel apps, waarop je toptoernooien en partijen kunt volgen. Ik merk ook dat Tata Steel Chess een jonger publiek aanspreekt.”

Van Wely ziet er nog geen duidelijk verdienmodel in. “Je moet nu 15 dollar betalen voor een speciale WK-match app. Je kunt de partijen tussen Carlsen en Karjakin via diverse sites ook gratis volgen. Ik heb mijn twijfels of dit een succes wordt.”

Böhm en Van Wely willen allebei dat de verslaggeving flitsender wordt. Van Wely over zijn toernooi in Hoogeveen: “Ik deed snelle interviews met de spelers voor hun partij. Waren ze bang om uit hun ritme te worden gehaald of informatie over hun tactiek prijs te geven. Wil het schaken kunnen concurreren met andere sporten, dan moeten de grootmeesters openstaan voor innovatie en uit hun comfortzone stappen.”

Zoals altijd is Van Wely ook wel in voor een paar stevige uitspraken: “Van Karjakin weten we dat hij de Russische president Poetin heeft gesteund bij de annexatie van de Krim. Sergej woonde op de Krim, kwam eerst uit voor Oekraïne en later voor Rusland. Nu Trump als bewonderaar van Poetin de Amerikaanse verkiezingen heeft gewonnen, kan Karjakin zich in New York wel vertonen in zijn Poetin-shirt.”

NRC Handelsblad

Ook Hans Ree kreeg uitgebreid de ruimte, in NRC Handelsblad. Kop: ‘Het natuurtalent versus de vlijmscherpe rekenaar’.

Ree beschrijft de fraaie locatie waar wordt gespeeld en waar giganten als Mark Zuckerberg, Bill Gates, Barack Obama, Donald Trump en Hillary Clinton (vreemde volgorde) zijn uitgenodigd. Aangezien Karjakin heeft gezegd dat Trump krankzinnig is, is het misschien maar beter dat Trump noch een van de andere vier de komst heeft toegezegd.

Carlsen en Karjakin zijn even oud en Carlsen heeft wel eens gezegd dat hij in zijn jeugd tegen Karjakin opkeek. Daar is nu geen reden meer voor. Dat snappen we allemaal, maar bedenk dat Ree dit schrijft voor de krantenlezers.

Carlsen is in Noorwegen een nationale held en is overal te zien. Ree: “Op grote reclameborden als fotomodel voor een kledingmerk, op de middenstip van het stadion van Real Madrid om de aftrap te doen, en twee maanden geleden nog aan een eettafel in New York met oud-politicus Henry Kissinger. De grootste eer kwam volgens hemzelf in 2014, toen hem werd gevraagd om mee te werken aan de Noorse editie van weekblad Donald Duck die helemaal over hem ging. Begin deze week kwam er weer zo’n nummer uit, met nieuwe verhalen over de grote schaker Makspuls Clarsyn.”

Karjakin lijkt meer een theoreticus en Carlsen meer een natuurtalent. Ree: “Gooi de stukken in een hoge hoed, keer die om op het bord, en Carlsen zal de stelling die is ontstaan met gemak spelen. Karjakin lijkt veel meer gebonden aan de bekende patronen. Maar hij is niet voor niets uitdager geworden. Als het aankomt op exacte berekening en niet op een intuïtief oordeel, is hij scherp, misschien scherper dan Carlsen. Zijn openingsvoorbereiding is ook veel concreter dan die van Carlsen, voor wie een speelbare stelling vaak genoeg is. Bovendien heeft Karjakin stalen zenuwen en is hij nooit uit het veld geslagen.”

De Oekraïner Karjakin is Rus geworden en moet de schaakkroon terughalen naar waar die volgens de Russen thuishoort: in Rusland. Ree: “De Russische minister van sport Vitali Moetko zei onlangs dat Karjakin alle secondanten, coaches, dokters, psychologen en trainingsfaciliteiten kon krijgen die hij maar wilde. Zo lijken de oude tijden van de Sovjet-Unie teruggekeerd.”

 

Trouw

Trouw pakte uit met een complete pagina, die redacteur Rob Velthuis mocht invullen. Hij volgt het schaken op de voet en ook veel kleinere sporten, zoals dammen.

Over het aanbod op de smartphones, waarop ook ‘bewegende’ beelden zullen zijn te zien: “Of de virtuele werkelijkheid iets toevoegt aan een uren durende denksport waar de visuele actie beperkt blijft tot ademhalen, zetten en het ondersteunen van het vermoeide hoofd, is de vraag.” De zetten zullen gratis op diverse sites te zien zijn en de bewegende beelden zijn het niet waard ervoor te betalen, is de boodschap van Velthuis.

Liefhebbers zouden meer zitten te wachten op een tweekamp van Carlsen tegen Caruana dan tegen Karjakin. Volgens Velthuis is het benadrukken van de strijd tussen Oost en West, zoals Fischer-Spasski in 1972, een ‘hulpmiddel’ om toch de aandacht op te krikken. Dat moet ook wel, want de organisatie vraagt bezoekers 75 dollar voor een dagkaart.

Velthuis gaat ook in op het verhaal dat Carlsen aan Microsoft heeft gevraagd om zijn computer te beveiligen tegen Russische hackers. Daarbij heeft de Trouw-redacteur een aardige kanttekening. “Aan de vooravond van de schaaktweekamp moeten daarbij wel twee dingen worden aangetekend: Carlsen heeft vanwege de beloofde winstdeling alle belang bij veel publiciteit voor de tweekamp. En Microsoft is zijn sponsor.”

 

Regionale dagbladen

Voor de Holland Media Combinatie (Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander) mocht Wim van der Wijk een pagina vullen.

Hij legt uit waarom we niet direct moeten zeggen dat Carlsen natuurlijk gaat winnen. “Een WK-tweekamp heeft z’n eigen dynamiek, er kan altijd iets geks gebeuren. Bovendien wordt er gespeeld onder unieke omstandigheden. De spelers zitten in een afgesloten en geluidsdichte glazen kooi, waarbij vanuit alle hoeken camera’s elke beweging zullen registreren voor uitzending in virtual reality op internet, een novum. Zo sterk bespied wisten schakers zich nog nooit eerder. We weten niet welk effect dit op een speler kan hebben.”

Van der Wijk bespreekt luchtig de kansen van beiden en vindt het best knap van Bill Gates dat die het in een vluggertje tegen Carlsen 79 seconden volhield. De journalist vindt Carlsen de ideale schoonzoon van Caïssa en Karjakin de ideale schoonzoon van Rusland. Of eigenlijk van Poetin, als ik zijn verhaal goed begrijp.

Ook gaat Van der Wijk in op de leeftijden van de beide strijders (‘de jongste titelstrijd ooit’) en de vraag: wie is juridisch eigenaar van 1.e2-e4? Een krantenpagina met veel invalshoeken.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.