Trompovsky bezorgt Carlsen geen winst in eerste partij


De eerste partij in de WK-match is remise geworden. Carlsen koos met wit verrassend voor de Trompovsky, een opening die op hoog niveau niet veel gespeeld werd. Hij kreeg een iets betere stelling, maar genoeg Karjakin verdedigde zich goed en bereikte zonder al te grote problemen de veilige remisehaven.

Het gespreksonderwerp van deze week (in Amerika en erbuiten) is niet over de WK-match, maar Donald Trump. En als Trump tegen alle verwachtingen in wint in Amerika, waarom zou je dan ook niet in New York met de Trompovsky kunnen toeslaan? Zo zou Carlsen gedacht kunnen hebben (maar dat deed hij overigens niet). Het bleek in ieder geval wel een goede keuze: nadat Karjakin een paar keer een scherpere voortzetting vermeed, kwam een eindspel op het bord waarin wit een licht plusje had. Typisch een eindspel waarin je normaal verwacht dat het snel remise wordt, maar als Carlsen het speelt, verwacht je dat zijn tegenstander op een gegeven moment een onverklaarbare fout maakt die ze tegen andere spelers nooit maken. Zou het nu ook zo gaan?

Nee. Op zet 27 speelde de titelverdediger een zet die een soort van positionele valstrik was. Zwart kreeg de gelegenheid torenruil aan te bieden, wat op zich er normaal uitzag, maar verloor. Het probleem voor wit? Toen zwart er niet intrapte en in plaats daarvan een goede zet speelde, had wit nauwelijks nog wat. Het witte paard sprong nog wat heen en weer en kwam ogenschijnlijk mooi op c6 terecht, maar het deed niet zoveel daar. Toen ook nog (alsnog) de torens geruild werden was er helemaal niets meer aan de hand en werden de zetten herhaald.

 

 

 

 

 

3 Comments

  • Avatar
   Dimitri Reinderman november 13, 2016

   Er was een storing, die is nu verholpen. Excuses voor het ongemak.

 1. Avatar
  Aard november 13, 2016

  Niet zo slim van Carlsen. Met de Trompovsky ga je op dit niveau geen partijen winnen.

  Groeten van een zeer ervaren onderbondsschaker.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.