Carlsen – Karjakin: een Berlijnse muur onder de Supermaan

Supermaan en Chrysler building

Zouden de kosmische krachten van de supermaan vandaag tot een interessantere partij kunnen leiden? De eerste twee partijen waren niet erg spannend. Carlsen had er in de tweede partij nog voor gekozen om de Berlijnse muur te vermijden. Het was verrassend dat vandaag de variant alsnog op het bord kwam, maar nu met Carlsen achter de witte stukken.

Carlsen gaat 10.Te2 spelen

De zet 10. Te2 is ongebruikelijk. Meestal wordt 10.Te1 gespeeld. Peter Doggers van Chess.com gaf de volgende achtergrond bij deze zet: “Maxime Vachier Lagrave speelde tegen de Play Magnus app en speelde  Te2 als een ‘mouseslip’. Achteraf analyseerde hij deze zet en heeft waarschijnlijk geconcludeerd dat het spel geeft voor wit.” Zou MVL onderdeel van het team van Magnus zijn?
Vandaag werd er ook een nieuwe Magnus app geïntroduceerd.
Zoals genoemd kenden we de Play Magnus app al enkele jaren. In deze app kan je tegen een Magnus programma van verschillende leeftijden spelen.

Magnus geeft je feedback

De 10-jarige Magnus is een stuk zwakker dan de 15-jarige Magnus en zo kan iedereen een tegenstander van zijn formaat vinden. Magnus Carlsen geeft ieder jaar een simultaan tegen een aantal gebruikers van de Play Magnus app. Maxime Vachier Lagrave heeft nog geen uitnodiging gekregen. 🙂
De app is al 1 miljoen keer is gedownload en in alle landen behalve Noord-Korea ….    Weet Kim Jong-un wel wat hij mist? 😉
De man achter het programma van Play Magnus is Tord Romstad, het brein achter de sterkste schaak engine in de wereld: Stockfish.
In Magnus Trainer kun je alle facetten van het schaken trainen in een spelomgeving.  De Magnus Trainer app is nu beschikbaar in de App store. Je kan de app met beperkte functionaliteit gratis spelen. Wil je de onbeperkt spelen dat betaal je $4 per maand of $43 per jaar.

Na een harde strijd werd het na 78 zetten remise. Carlsen wist uit een praktisch gelijke stelling winstkansen te creëren en Karjakin toonde zich een taaie en creatieve verdediger. Tijdens de persconferentie werden de volgende stellingen als kritieke momenten besproken.

Karjakin speelde hier 30… Ta2. Beter was het plan met Lh6 en Tf8.

Carlsen ging verder met 42.Te5. Kansrijker was Tb8 en op Ke7 Ke4 en na Kf7 Pf3 met actiever stukkenspel dan na Te5 en later Te2.

 

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.