Collectief Stockfish neemt de leiding

Karjakin toonde zich een taaie en creatieve verdediger in de derde en vierde partij. Gisteren werd er getwittered dat Putin aan Karjakin heeft gevraagd om Minister van Defensie te worden. Ook werd Karjakin vergeleken met Houdini, de boeienkoning die zich altijd uit hachelijke omstandigheden kon bevrijden. Als Karjakin een Houdini is, dan kan Carlsen winnen door een Stockfish te zijn en dieper te rekenen.

In mijn artikel Finale TCEC Kampioenschap Schaakengines kondigde ik de finale aan tussen de schaakengines Houdini en Stockfish. De match gaat over 100 partijen. Na 25 partijen is de tussenstand 15-10 voor Stockfish met 6 winstpartijen voor Stockfish en 1 winstpartij voor Houdini. Stockfish is sterker omdat het 5 tot 10 halfzetten dieper rekent en de betere stelingsbeoordeling van Houdini dit niet compenseert.
In een aantal winstpartijen van Stockfish zie je dat de stellingsbeoordeling van Stockfish omhoog schiet terwijl Houdini nog denkt dat het gelijk is. Wat me opvalt is dat Stockfish al in het middenspel (rond zet 20-30) al uitgebreid gebruik maakt van tablebases. Tablebases zijn databases waarin het schaken is ‘opgelost’ voor posities met 3 tot 7 stukken. Voor deze posities is bekend of ze gewonnen of remise zijn en wat de beste zet is bij iedere voortzetting. Stockfish rekent vaak 40-50 halfzetten diep en krijgt in de analyse van het middenspel vaak eindspellen op het bord waarvan het perfect weet wat de beoordeling is en daar geen tijd aan hoeft te besteden. Stockfish is ook veel beter in stellingen met ongelijk materiaal zoals in de Draak-partij waarbij Stockfish een dame en aantal pionnen had en Houdini een toren en 2 lopers. Stockfish won tenslotte ook nog een partij het Koningsgambiet met wit. Dus het Koningsgambiet leeft nog! Een paar fragmenten:

Stockfish won met de dame manoeuvre Dh5-Dg4-De2-Df1-Dg2-Dxa8.
Een stelling uit de Chatard Aljachin variant van het Frans waarbij zwart het pionoffer op g5 heeft geaccepteerd en vervolgens ook nog de pion op e5 heeft gepakt. Wit slaat in deze stelling terug met Txd5 en er volgde Pc5 Txc5 en nu Pxh7.
Houdini speelde hier met zwart Dxb3 maar verloor uiteindelijk het eindspel met dame en 2 pionnen tegen toren en 2 lopers. Lxf5 ging niet vanwege Txg7.

 

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.