Persconferentie Partij 5

In mijn artikel Voorbeschouwing op het WK schreef ik dat Carlsen de beste schaker is en de grootste kans heeft om de match te winnen. Ook legde ik uit hoe Karjakin toch zou kunnen winnen: veel remises spelen door goed te verdedigen en een enkele partij winnen door een nieuwtje van zijn team of door te profiteren van zelfdestructie van Carlsen (ongeduld, zenuwen).
We zijn nu 5 partijen en 5 remises verder. Carlsen had winstkansen in partij 3 en 4 en overspeelde Karjakin vanuit min of meer gelijke stellingen. Karjakin maakte zijn reputatie van taaie en creatieve verdediger waar. Carlsen heeft niet de ‘vaste hand’ getoond in het converteren van voordeel die we van hem gewend zijn. Hij is daar zichtbaar door gefrustreerd en in partij 5 koos hij enkele malen voor een voortzetting om de balans in de partij te verstoren en winstkansen te creëren. Dat kwam hem bijna duur te staan want Karjakin had goede winstkansen gehad na 43… Th8.

In de video zie je eerst de laatste zetten van de partij. Vanaf 9:00 analyseren de spelers onder elkaar en vervolgens legt Karjakin uit hoe hij het beter had kunnen doen. En voor een ieder die niet weet hoe een ‘moody’ Carlsen eruit ziet, kijk naar deze persconferentie ….

6 Comments

 1. Avatar
  Jaap Amesz november 18, 2016

  Carlsen laat zich flink kennen. Zijn houding lijkt me voer voor Karjakin.

 2. Avatar
  HaBo november 18, 2016

  Het ligt ook aan de vragen, die inspireren vermoeide spelers niet.

  Dit soort ‘persconferenties’ mogen die naam niet dragen.

  Het is een verzoeking voor zowel de spelers als het publiek.

   

  • Avatar
   Han Schut november 18, 2016

   Ja, soms krijg je als speler opmerkelijke vragen. Zoals in dit interview, waarin de presentator vraagt of Magnus Carlsen zijn geld aan rozijnen besteed (vanaf 2:50). Jonge Magnus op Noorse TV

 3. Avatar
  Herman Grooten november 18, 2016

  Anderzijds moet Carlsen begrijpen dat hij de schaakwereld geen dienst bewijst door er zo ongeïnteresseerd erbij te zitten. Soms zou wat extra mediatraining geen kwaad kunnen. Blijkbaar zijn de druiven erg zuur tot dusver…

 4. Avatar
  Sake Jan november 19, 2016

  geen mediatraining asjeblieft!!!!  dit is lachen, zo verveeld als Magnus kan doen en kijken kan niemand het: heerlijk!

  • Avatar
   Hendrikom november 20, 2016

   Ik kan me de KNSB competitiepartij Werle-Carlsen nog wel herinneren en toen zat Magnus er ook de hele partij zo bij 🙂

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.