Schaaktoerist

 

Onder het toeziend oog van Magnus (foto Bilbao Chess website)

Op het ogenblik geniet ik van een sabbatical. Als een echte schaaktoerist (en niet zoals Gary Kasparov die term gebruikte voor bepaalde GM’s in het Las Vegas FIDE WK) vind ik het leuk om GM partijen te volgen terwijl ik zelf ook speel.
Mijn eerste toernooi was de Bilbao Chess Open afgelopen juli in het prachtige theater midden in het centrum. Dit toernooi werd tegelijkertijd gehouden met de Bilbao Masters waarin Carlsen, Karjakin, Nakamura, So, Giri en Wei Yi speelden. Een prachtig deelnemersveld. Verder kun je natuurlijk het Guggenheim museum in Bilbao bezoeken en is er een aantal zeer goede restaurants in de omgeving.

 

Carlsen – Giri met schaaktoerist op de achtergrond (Foto New in Chess)

In oktober speelde ik het Hoogeveen Open tijdens de matches Hou Yifan – Short en Van Foreest – Sokolov. De match tussen Hou Yifan en Short ging over 5 of 6 partijen, afhankelijk van wie je het vroeg. 😉
De tweekamp Van Foreest – Sokolov bewees dat het boek Black is Back! van Adorjan zeer actueel is. In deze match won wit 5 partijen op rij …
In de Hoogeveen Open won ik in de derde ronde met zwart van IM Demre Kerigan (2362). Een mooie scalp! Bilbao en Hoogeveen leverde me een unieke ervaring en 50 ratingpunten op. Een bewijs dat je boven de 50 niet achteruit hoeft te gaan.

Stelling na 19.Dg4.  Hier nam ik de tijd om een plan te vinden. Ik vond dat g6 de zwarte velden rond mijn koning te veel zou verzwakken en dat wit kan verder gaan met h2-h4-h5. Als ik zelf h5 speel dan wordt g6 zwak en wit kan zijn aanval versterken met Tc1-Lc2 en Te3-g3 of Th3. Dus ik besloot te proberen mijn tegenstander te verleiden om zijn aanvallende loper op f4 naar b6 om te spelen en dan stukken te ruilen door gebruik te maken het gebrek aan coördinatie van Lb3-Pd2-Dg4. Meer concreet, mijn plan was: Pd7-b8-c6 met aanval op a5, gevolgd door De7-b4 en dan mijn ontwikkeling afmaken met Le7 0-0 afhankelijk van mijn tegenstanders reactie. Deze manoeuvre zou ook de Ta1 binden aan de verdediging van de pion op a5 na Db4 of na dameruil met Lb4. De schaakengines suggereren h5-h4-h3-hxg2 met spel tegen de witte koning. Maar wie verzint dat 🙄
Stelling na 22.Db4. Verleiding geslaagd!

!

 

Guggenheim in Bilbao

 

WK in New York

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is de overeenkomst
tussen de twee foto’s?

 

 

 

 

Sopiko en Daniel speelden ook mee in Bilbao (foto Bilbao Chess website)

 

 

 

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.