De wereld op zijn kop

Eerst Brexit, toen Trump en vandaag wint Karjakin van Carlsen. De wereld draait door. Ik had de mogelijkheid van een winst van Karjakin al aangegeven in mijn artikelen Voorbeschouwing WK en Persconferentie partij 5. Ik schreef: ‘Karjakin kan de match winnen door veel remises te spelen en een enkele partij te winnen door ongeduld van Carlsen of een nieuwtje van zijn team.’ En dat is wat er helaas gebeurde. Na zeven remises nu dus de eerste winst van Karjakin en Karjakin neemt hiermee de leiding in de match. Karjakin gaf zelf toe dat hij gewonnen had omdat Carlsen risico’s bleef nemen.  Hieronder de laatste zetten van de achtste partij gevolgd door de persconferentie. Carlsen liep weg omdat hij vond dat hij te lang moest wachten op Karjakin. Karjakin was bezig met een interview voor de Russische TV. Carlsen was natuurlijk ook compleet van slag van de partij, waarin hij twee keer de partij van Karjakin verloor. Eerst blunderde hij met 35.c5 waarna Carlsen weer terugkwam omdat Karjakin terugblunderde met 37… Dd3. Vervolgens ging Carlsen voor een tweede keer in de fout met 51.De6? alhoewel Carlsen het zich op dat moment al wel moeilijk had gemaakt door op winst te blijven spelen in een gelijke stelling.

Ik moest tijdens de partij denken aan Donner’s lofzang op de a5 pion. Zou Karjakin die kennen?

Lieve pion op a5,
Mooi klein ding, randpion ben je, niet meer dan één veldje mag je bestrijken. Je bent zo klein, bijna niets, en je hebt de hele partij daar op je plaatsje gestaan, maar al die tijd was mijn hoop op jou gebouwd en al mijn angstig hunkeren was voor jou. Ik zag je wel, zoals je daar stond, kleine bengel. De mensen dachten natuurlijk dat het om de pion op d5 ging, hij trok hun aandacht, ja ze keken alleen naar hem, maar jij en ik wisten het wel, het ging om jou, om jou en jou alleen.
Je hebt gewacht, stouterd, je hebt je niet opgedrongen, want je wist dat ik al die tijd alleen maar aan jou dacht en dat je niets hoefde te doen, want dat ik vanzelf wel bij je zou komen. Kleine randpion, je bent nu vrij. Ga je gang, op a8 wacht jou en mij de onuitsprekelijke heerlijkheid. Heb mijn dank, klein lief ding. Ik heb je lief,
Je Koning

Nadat het ‘mooie kleine ding’ zich opofferde op a2 gaf Carlsen op omdat hij mat door Pg4 en Dg1-Dh2 niet meer kon voorkomen. Slotstelling:

Mijn wereldbeeld is al compleet geschokt dus alsjeblieft Magnus win er nog 1 of 2!

9 Comments

 1. Avatar
  FlatlandR november 22, 2016

  Aangaande het geschokte wereldbeeld: “The Universe is under no obligation to make sense to you.” – aldus de man die de openingszet verrichte.

   

 2. Avatar
  Zuid Limburg november 22, 2016

  En dat is wat er helaas gebeurde. “

  Dient een verslaggever niet objectief te blijven… ?  Ik persoonlijk vind het wel wat hebben dat Karjakin voor staat, als toeschouwer mag ik m’n voorkeuren ook aan de wereld laten zien…

   

  • Avatar
   Schaker69 november 22, 2016

   Ben het eens met Zuid Limburg over objectief blijven; Carlsen gedraagt zich tot nu toe als een slechte verliezer met zijn gedrag.

   • Avatar
    Han Schut november 22, 2016

    Schaaksite’s motto is ‘Voor Schakers/Door Schakers’. En zo schrijf ik, als een Nederlandse schaker in NY en niet als een journalist voor de NOS. Ik vind Carlsen, ‘de Mozart van het Schaken’, een veel betere ambassadeur voor het schaken dan Karjakin. Ik begrijp zijn frustratie na de partij ook heel goed. Hij geeft zich helemaal. Net zoals Daphne Schippers, die na de verloren OS finale haar schoenen op de grond smeet.

    • Avatar
     Eric van t Hof november 22, 2016

     Ik vind Carlsen een veel betere ambassadeur voor het schaken dan Karjakin.

     Op basis van de laatste ontwikkelingen heb ik precies de omgekeerde opvatting! Carlsen gedraagt zich m.i. onbeleefd en onsportief – kinderachtig zelfs – terwijl Karjakin steeds een heer blijft. Ik moest ook wel even fronsen toen in las dat Karjakin “helaas” had gewonnen, omdat er op dat moment geen toelichting bij stond. Nu heb je die toelichting alsnog gegeven en dat verheldert de tekst meteen.

     Verder mijn complimenten voor de verslaggeving en de uitstekende voorspellingen!

 3. Avatar
  HaBo november 22, 2016

  Graag meer info vanuit speelzaal, persruimte, meningen van mensen die er toe doen Han. Jij bent onze ogen en oren ter plekke.

   

 4. Avatar
  Bram van den Berg november 22, 2016

  Dank voor de leuke (sfeer)verslagen, dat er nog veel mogen volgen!

 5. Avatar
  Johan Hut november 22, 2016

  Herman en Dimitri zijn onze eerste verslaggevers, al zijn ze niet ter plaatse. Dat is ook niet noodzakelijk bij de moderne communicatie. Als je zegt dat zij objectief moeten blijven, is daar iets voor te zeggen. Maar Han hoeft helemaal niet objectief te blijven. Zijn serie is aangekondigd als sfeerverhalen. Daar horen persoonlijke meningen en invalshoeken bij.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.