Karjakin laat Carlsen ontsnappen

Sergey Karjakin heeft vannacht een grote kans laten liggen op een ‘vorentscheidung’.  Nadat hij de hele partij al wat voordeel had gehad, kon hij op zet 39 toeslaan. Het was echter een lastige variant en er was ook een andere variant die er aantrekkelijk uitzag, en uiteindelijk koos de uitdager daarvoor. Ook dat gaf winstkansen, maar Carlsen wist het eindspel met drie tegen twee op een vleugel goed te verdedigen en zo een benauwde remise te verkrijgen. Hij heeft nu nog drie partijen te gaan om de achterstand goed te maken.

Maar eerst even wat anders: voor wie moeten we zijn, Carlsen of Karjakin? Dat is natuurlijk een kwestie van voorkeur. Zelf vind ik de politieke opvattingen van Karjakin (Poetin-aanhanger) een reden om Carlsen te supporteren deze match. Maar als je kijkt naar wat er beter is voor het schaken, dan denk ik dat Karjakin moet winnen. Ten eerste is een nieuwe kampioen altijd interessanter dan een oude. Carlsen die zijn matches steeds wint, dat kennen we nu wel. Daarnaast zou een overwinning van Karjakin tot extra sponsorgelden in Rusland kunnen leiden, terwijl ik niet denk dat er Noorse sponsoren af zullen haken. Tot slot, een nieuwe match Carlsen-Karjakin is veel interessanter als de Noor de uitdager is. Een tegenargument is dat het verwarrend is als de wereldkampioen niet de beste speler ter wereld is; maar de schaakwereld is er ook niet slechter op geworden van Euwe als kampioen…

Terug naar de partij. Carlsen verdedigde zich met de Archangelsk-variant van het Spaans.  Als ik zijn secondant was had ik hem dat afgeraden: Karjakin voelt zich vaak wel thuis in lange scherpe theoretische varianten (en heeft bovendien veel ervaring met deze variant). Het pakte ook niet heel goed uit voor zwart: er kwam een stelling op het bord waarin hij compensatie had voor de minuspion, maar zwart nauwelijks op meer dan remise kon hopen. De beoordeling ging heen en weer tussen gelijk en iets beter voor wit, en dat bleef zo totdat Carlsen speculeerde met 38…Pe7. Hij kon in de vijf minuten die hij ervoor gebruikt had onmogelijk alles gezien hebben en dat was ook zo. De vraag was: kan Karjakin in een half uur 39.Db3 tot winst berekenen?

De stelling na 41…De7 ziet er niet zo duidelijk uit, zwart dreigt 42…Ph4+ met kwaliteitswinst. Karjakin miste echter dat 42.Lg8! erg sterk is. Had hij dat gezien, dan was de wereldtitel wel erg dichtbij voor hem geweest…. maar nu blijft het tenminste wel spannend!

 

 

 

 

 

 

 

 

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.