Slot negende partij en persconferentie

Carlsen opgelucht en aanwezig

De negende partij in de match tussen Carlsen en Karjakin is remise geworden en Karjakin leidt de match nu met 5-4. Vandaag kwam Carlsen wel naar de persconferentie en was zichtbaar opgelucht. Ik sprak met Denes Boros, GM en psycholoog over het non-verbale gedrag van beide spelers. Karjakin was geconcentreerd en speelt met steeds meer zelfvertrouwen. Hoofd in de handen en rekenen. Carlsen zat te wippen op zijn stoel en zocht naar de zetten en zijn vorm. Je zag Carlsen ontspannen toen hij een minder, maar te houden eindspel op het bord kreeg. Hij deed zijn zetten op dat moment snel en gaf daarmee naar Karjakin aan dat hij een duidelijke remise opzet had gevonden.

Karjakin denkt na over zet 39

Stelling na 38… Pe7. Een zeer kritiek moment in de partij kwam na 38… Pe7? van Carlsen. Karjakin dacht 26 minuten en 26 seconden na en besloot tot 39.Lxf7 waarna Carlsen het nog net remise kon houden. Kijk naar de persconferentie voor hun analyse. Karjakin zei dat 38… Pe7 een goede verdedigingszet was waarop Carlsen direct aangaf dat 39.Db3 zeer sterk zou zijn geweest. Hij was nog maar net door het oog van de naald gekropen maar liet wel even weten dat hij meer had gezien dan Karjakin op dat moment.

De persconferentie begint in de video na 7:30 en op 10:10 bespreken ze de variant met 39.Db3.

1 Comment

  1. Avatar
    Hendrikom november 24, 2016

    Mooi! De beschrijving van de houding van Carlsen waarmee hij aangeeft beslist naar remise te schuiven, heb ik nog eens bij Anish gezien te Tata, met zwart tegen Aronian. Ik meen uit een Grunfeld met pion minder. Exact volgens bovenstaande beschrijving. Doe de groeten aan Denes, alweer een jaartje of 7 geleden dat ik die trof te Ohrid!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.