Carlsen wint! – Persconferentie Tiende Partij

Carlsen na winst: een heel ander gezicht

Carlsen heeft de 10de partij gewonnen en de stand is weer gelijk 5-5. Karjakin kwam goed uit de opening maar kwam gespannen over. Hij verbruikte veel tijd en had na 21 zetten nog 19 minuten over op de klok. Hij miste twee keer een combinatie die remise door herhaling van zetten zou hebben opgeleverd.  Carlsen liet Karjakin in de persconferentie met plezier zien wat hij gemist had.

Stelling na 20.Pd2. Zwart kan remise maken met 20… Pxf2+ 21.Kg2 Ph4+
  Stelling na 21.Dh5. Zwart kan remise maken door 21… Pxf2+ 22.Kg2 Df7 23.Kg1 Df6
Stelling na 56.Tb1. Volgens Karjakin was 56… Thh7 zijn beslissende fout en had hij 56…. Ph6 moeten spelen. Carlsen had dan 57.g4 geprobeerd waarna het na 57… g5 waarschijnlijk remise was geworden. Na 57… Thh7  kon Carlsen met 57.b5 de stelling beslissend openbreken. Morgen is er een rustdag. De elfde partij is zaterdag om 20:00 Nederlandse tijd.

 

1 Comment

  1. Avatar
    Wiebe Cnossen november 25, 2016

    De zet Pxf2 zag er niet zo heel moeilijk uit, dus tijdens de partij dacht ik dat Karjakin misschien bewust door wilde spelen om te proberen van de slechte vorm van Carlsen te profiteren zolang die in een slechte flow zat. Wat me op zich trouwens een heel goede strategie leek.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.