Magnus: de documentaire

Magnus, een documentaire over Magnus Carlsen, kwam vorige week uit in de theaters in Amerika en was vanaf afgelopen vrijdag beschikbaar in de Amerikaanse Apple Store (huur $4.99, koop $12.99) en op Amazon. In Amerika valt de release van de film samen met het WK. In Nederland komt de film uit op 19 januari 2017, tegelijkertijd met het Tata Steel Chess Tournament.

De documentaire volgt Magnus van zijn jeugd tot en met het moment dat hij het wereldkampioenschap wint in Chennai in 2013. De film bevat unieke familie opnames die een betere kijk geven op het karakter van Magnus Carlsen. De documentaire duurt 1 uur en 18 minuten.

Als je van schaken houdt dan is de film zeer de moeite waard. Zijn focus op het schaken, zijn karakter en positie aan de top leiden tot een zeker isolement. Hij werd gepest op school en vindt het moeilijk om open te zijn want alles wat je deelt kan tegen je gebruikt worden. Gelukkig heeft hij een zeer sterke familie die een warme basis voor hem zijn. Mijn respect voor Magnus is toegenomen door de beelden van Chennai. Wat een gekkenhuis! Erg sterk dat hij daar op 22-jarige leeftijd Anand in het hol van de leeuw wist te verslaan. Anand komt van Chennai en had niet alleen de steun van heel India maar ook van Chessbase en supercomputers die gebruikt werden om zwakheden in het spel van Magnus te ontdekken. Carlsen won de match overtuigend met 6½ – 3½

Magnus heeft een speciale relatie met het Tata Steel Chess Tournament en speelt er al sinds zijn dertiende. Tussen de Grand Chess Tour toernooien in Parijs en Leuven ging Carlsen naar Wijk aan Zee om uit te rusten. De organisatie heeft een leuke clip over Magnus Carlsen gemaakt die ik nog niet gezien had. Magnus Carlsen is ook in 2017 weer deelnemer.

Tenslotte nog de trailer van de documentaire:

6 Comments

 1. Avatar
  DutchKing november 27, 2016

  De film Magnus heeft zijn Nederlandse première al beleefd, het was de openingsfilm tijdens het afgelopen Noordelijk Film Festival van 9 – 13 november in de Harmonie te Leeuwarden. Uiteraard met een sterke vertegenwoordiging van het Friese schaakleven in de zaal. Schaken kon na afloop tegen leden van KSC Philidor of op het grote schaakspel van ssv Mid Fryslân.

  • Avatar
   Han Schut november 27, 2016

   Bedankt voor je aanvulling. Wat vond je zelf van de documentaire?

 2. Avatar
  DutchKing december 01, 2016

  Dat had ik er gelijk bij kunnen zeggen, je commentaar is zeer accuraat. Indrukwekkende documentaire, leuk aan het begin met de familie beelden, mooi om te zien hoe zijn kracht van jongs af aan wordt opgebouwd, maar als het echt spannend wordt dat familie het verschil kan uitmaken. Zijn intuïtie werkt pas optimaal als ontspanning er is, en hoe hij dan in Chennai die heksenketel te boven komt en de match alsnog naar zijn hand zet … fabuleus. Ik zag een hele rij schakers op het puntje van hun stoel zitten.

  P.S. Ons Femke kon vooral ook de combinatie schaken en Donald Ducks waarderen 🙂

 3. Avatar
  gert devreese december 03, 2016

  Dag Han,

  weet jij ook wanneer de film over Magnus uitkomt in België? Het zou voorjaar 2017 zijn, hoor ik, maar wanneer?

  Gert

   

  • Avatar
   Han Schut december 04, 2016

   Beste Gert, Het is me niet gelukt om achter de première datum voor België te komen. Ik vermoed dat de datum nog niet is vastgesteld. Groet, Han

   • Avatar
    gert devreese december 04, 2016

    Oké, thx, Han.

    Ik zoek zelf nog even verder via mijn Belgische contacten

    Gert

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.