Carlsen superieur in tiebreak, prolongeert wereldtitel

 Magnus Carlsen heeft met succes de wereldtitel schaken verdedigd. Na twee remises won hij de derde tiebreakpartij met zwart, waarna hij de vierde partij alles onder controle hield en de partij zelfs met een dameoffer uit wist te maken. 3-1 dus! En op de overwinning in de tiebreak viel niets af te dingen, de Noor is in de rapidpartijen niet in gevaar geweest en had (niet onbelangrijk) ook steeds een (vaak grote) tijdsvoorsprong als het erom ging. Zelfs de teleurstelling van het verprutsen van een gewonnen eindspel in de tweede partij kwam hij goed te boven. Goed gegokt dus met de snelle remise in de twaalfde partij!

In de eerste rapidpartij kwam weer de Spaanse variant op het bord waarin wit d3 en a3 doet. Zwart koos dit keer niet voor een opstelling met snel Le6, maar voor 9…Pb8, 10…c5 en 11…Pc6 terug. Nadat zwart even later toch Le6 deed ontstond een best interessante stelling, maar na diverse slagzetten ging de hele damevleugel eraf en wat overbleef gaf wit geen winstkansen. Zwart ook niet, ondanks de witte tijdnood en nadat ook de dames werden geruild werd er tot remise besloten.

In de tweede partij koos Carlsen weer voor het Italiaans. Hij kreeg een plusje en hield dat. Op zet 23 maakte Karjakin waarschijnlijk een rekenfout met 23…cxb5. Met een kleine combinatie komt wit een kleine kwaliteit voor en uiteindelijk ontstaat het eindspel van twee lopers en fgh tegen toren en fgh. Als dan ook nog de witte koning op g6 komt, lijkt het erop dat wit gaat winnen:

En hier wint het voor de hand liggende 62.Kf7 (zie analyse). Ook na het missen van deze kans houdt wit goede winstkansen, maar Karjakin weet te ontsnappen door af te wikkelen naar een eindspel van witveldige loper en twee h-pionnen. Carlsen was erg teleurgesteld toen de partij door pat remise werd, zoals u op de foto wellicht kunt zien:

Maar in de derde partij was het dan eindelijk raak voor de Noor. Weer het Spaans met d3 en a3, nu wel een snel Le6 en zwart kwam al snel prettig te staan. Wit had weliswaar het loperpaar, maar dat was weinig actief en er kwam zelfs een zwart paard op e3. In de volgende stelling had wit al niet veel tijd meer.

Met 30…e4! pakte zwart het initiatief. De stelling was daarna moeilijk te spelen voor wit, zeker met weinig tijd, en toen zwart twee stukken op de tweede rij kreeg werd duidelijk dat Karjakin het zwaar had. Op de foto kunt u zien hoe hij met twee seconden op de klok de beslissende fout maakt.

Carlsen dacht een seconde of twintig na, maar 38…Ta1 hoefde nauwelijks berekening en Karjakin gaf wegens dameverlies ook meteen op. Een vorentscheidung!

In de vierde partij koos Karjakin voor het Siciliaans (logisch). Voor de hand lag 3.Lb5+, maar Carlsen koos iets anders solide, 5.f3. Dat bleek slim gekozen: na de opening ontstond een stelling waarin zwart nauwelijks spel had en het witte voordeel werd in de fase erna steeds groter. Wit maakte ook nog slim gebruik van de matchsituatie: een paar keer had zwart de optie van zetherhaling, maar aangezien die optie er niet echt was moest hij met inferieure zetten afwijken. Dat kostte zwart ook nog eens een boel tijd. Met h5-h4 probeerde hij wat in troebel water te vissen, en in een stelling met een kwaliteit meer voor wit, maar wel een verzwakte koningsstelling, was een zwarte overwinning niet helemaal ondenkbaar. Carlsen speelde het echter perfect uit. Helaas stopte de stream net toen ik een screenshot wilde maken van de slotzet en opgave, dan maar de slotstelling in een diagram:

Een prachtig slot!

6 Comments

 1. Avatar
  wimw december 01, 2016

  Dank weer voor het mooie verslag. Goed om telkens die duidelijke analyses te krijgen. En je had het verloop van de rapidmatch goed ingeschat. Carlsen was duidelijk beter en dwong de fouten af. Maar na de tweede partij, die ik nog kon meenemen, was ik nog niet zo zeker dat hij zou winnen. Gelukkig geen vluggertjes, maar liever in de komende WK-match een beslissing in de reguliere partijen.

 2. Avatar
  De Bock december 01, 2016

  Carlsen was erg remise toen de partij door pat remise werd

  Je bedoelt natuurlijk: Carlsen was erg remise toen de partij door pat teleurgesteld werd

 3. Avatar
  Aard december 01, 2016

  Is er eigenlijk al iets bekend over de volgende cyclus? Ja, ik kijk alweer vooruit! Op de website van de FIDE zie ik niets hierover. Alleen dat Garry Kasparov geschorst is tot oktober 2017, dus die moet nog even geduld hebben. Ik ben benieuwd wat FIDE nu weer uit de hoge hoed tovert.

 4. Avatar
  wimw december 02, 2016

  Voor 2017 staan 4 toernooien van de Grand Prix Serie met data ingepland, maar zonder locatie. Dus nog geen zekerheid wat sponsoren betreft, lijkt me.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.