Eppie wint na strafschoppen

In de tweede ronde van de strijd om de KNSB-beker troffen de teams van Soest en En Passant elkaar. Beide teams waren in de eerste ronde vrijgeloot, dus tijd zat om een datum te plannen. Dat viel aanvankelijk nog niet mee. Soest mag dan een gezellige vereniging zijn volgens hun sinds april niet meer bijgewerkte website, maar kennelijk denken enkele van hun topspelers daar anders over. Het team compleet krijgen op de eigen clubavond was een hele klus, maar uiteindelijk lukte het dan toch op vrijdag 2 december. Overigens, nog een klein dingetje over gezelligheid… De zaal waar de interne afgewerkt wordt is best groot. Er werden vijf partijen gespeeld en die zaten allemaal in verschillende hoeken van de zaal. En aan de bar liep er eentje te jammeren dat hij niet was ingedeeld en die zegde ter plekke zijn lidmaatschap op.

Maar die meneer achter de bar was vriendelijk als altijd, dat dan weer wel…

Soest koos voor een tactische opstelling door de sterkste speler, Reynir Helgason, op bord 3 te zetten en de iets lager gerate Gerrit Muis op bord 1. Muis had onlangs nog van IM Migchiel de Jong gewonnen, dus het was ook weer niet zo dat ze dat bord bij voorbaat opgaven. Toch verwachtte ik dat hij het met zwart tegen onze Maan niet zou gaan redden, waardoor ik het wel gerechtvaardigd vond om tegen Helgason, toch een dikke 100 elopunten meer dan ik, voor afbraakschaak te kiezen. Even die angel uit de tactische opstelling halen:

Richard Vedder – Reynir Helgason
Bord 3

1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 Lf5 4.Pf3 e6 5.Le2 f6

Deze bestrijdingswijze van de Short-variant kende ik nog niet, maar Reynir wist te vertellen dat Jobava er met zwart niemand minder dan Caruana mee op remise heeft gehouden. En ik kan daar na een duikje in de database nog aan toevoegen dat Jobava er vier dagen daarvoor ook remise mee maakte tegen Vachier-Lagrave. Dat lijken me goede referenties!

6.0–0 fxe5 7.Pxe5 Vachier-Lagrave deed hier 7.dxe5 . Dat is wat scherper dan wat Caruana en ik deden.

7…Pd7 8.Pxd7 Caruana deed 8.Ld3 maar wat maakt het uit? Die pot werd ook remise!

8…Dxd7 9.Lf4 Pf6 10.Pd2 Ld6 11.Lxd6 Dxd6 12.Pf3 0–0 13.c3 Pd7

Nu staat zwart klaar voor e6–e5 waarmee het dreigende nadeel van “de slechte loper” ook verdwenen is. Ik besloot daarop in te spelen en een soort bezemvariant voor de dag te halen:

14.Ph4 e5 15.Pxf5 Txf5 16.Lg4 Tf7 17.Lxd7 Txd7 18.dxe5 Dxe5 Opgeruimd staat netjes! Het duurde niet lang meer voor we beide inzagen dat er niets meer te halen viel in deze partij.

19.Te1 Df6 20.Te3 Te7

½–½

Qua tijd was dit dan wel het kortste partijtje van de dag, qua zettenaantal kon het nog korter, zo merkten we een uurtje later toen ook de spelers van bord 2 hun weg naar de bar vonden…

Eric de Haan – Henk Vedder
Bord 2

1.d4 e6 2.c4 Lb4+ 3.Pc3 c5 4.e3 Pc6 5.Pge2

“An interesting continuation which also promises a complicated game.” Aldus Antic en Maksimovic in “The Modern Bogo”. Ha!

5…d6 Hela, die staat niet in voornoemd boek. Een nieuwtje dan? Neen, Moskalenko deed het al in 1993!

6.a3 La5

7.dxc5 Eric zit ook in de afbraakschaakmodus. In de drie partijen die met deze stelling in mijn database staan werd steeds 7.d5 gespeeld. Die drie partijen eindigden overigens allemaal in 0–1, dus in die zin heeft Eric hier geschiedenis geschreven. Een nieuwtje en een resultaat in deze variant!

7…dxc5 8.Dxd8+ Lxd8 9.Ld2 Pf6 10.Pg3 Le7 11.0–0–0 0–0 12.Le2 Td8 13.Pce4 Pxe4 14.Pxe4 Ld7 15.Lc3 Le8 16.Txd8 Txd8 17.Td1

½–½

Na weer een tijdje aan de bar kwam Manuel ineens binnen. Het idee opperend om er vier remises van te maken en te gaan snelschaken. Henk en ik vonden het eigenlijk wel een goed idee. Snel klaar zijn deze avond kwam best goed uit omdat we een dag later al vrij vroeg werden verwacht bij een dankdienst voor het leven van Ome Wout. Pa’s tweelingbroer, in een ver verleden nog lid geweest van En Passant. Er bestaat nog zo’n geel notatieboekje met daarin een partij T. Vedder – W. Vedder die na 18 zetjes in remise eindigde. Hoe toepasselijk deze avond!

Eric de Haan, de teamleider van de Soesters, vond het ook wel een goed idee, maar de beslissing ligt uiteindelijk natuurlijk bij de spelers zelf. Manuel en Dick waren er in ieder geval wel voor te porren, want in onderstaande stellingen

Manuel Bosboom – Gerrit Muis
Bord 1

1.c4 Pf6 2.Pf3 e6 3.a3 c5 4.e3 b6 5.d4 Lb7 6.Pc3 d6 7.d5 exd5 8.cxd5 a6 9.a4 Pbd7 10.Le2 g6 11.0–0 Lg7 12.e4 0–0 13.Lf4 De7 14.Pd2 Pe8 15.Pc4 Tb8 16.Dd2 Lc8 17.Tae1 Pe5 18.Pa3 Dd8 19.Lg5 f6 20.Le3 f5 21.f4 Pf7 22.exf5 gxf5 23.Ld3 Pc7 24.Tf3 Ph6 25.h3 Kh8 26.Lf2 Ld7 27.Pc4

Adriaan de Jongh – Dick de Graaf

1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 Lc5 4.Pxe5 Pxe5 5.d4 c6 6.Le2 Ld6 7.dxe5 Lxe5 8.f4 Lf6 9.e5 Lh4+ 10.g3 Le7 11.Le3 d5 12.exd6 Lxd6 13.Pc3 Pf6 14.Dd4 0–0 15.0–0–0 De7 16.Dxd6 Dxe3+ 17.Dd2 Dxd2+ 18.Txd2 Lf5

stelden ze kort na elkaar remise voor. Gerrit Muis was de eerste die overstag ging. Verstandig, gezien de computerwaardering. Adriaan de Jongh deed er wat langer over. Je kunt natuurlijk de held van de dag worden als je doorgaat en dan nog wint ook. Maar ja, de stelling staat gelijk. En je kunt hem ook zomaar verliezen als je te ver gaat. En hoe weersta je de druk van een speelzaal vol mensen die graag willen vluggeren, dan wel willen kijken naar het vluggeren? Uiteindelijk werden ook hier de handen geschud en was het om half elf allemaal afgelopen.

Na een klein kwartiertje pauze werden de borden omgedraaid en had wedstrijdleider Jarno Witkamp de klokken ingesteld op het wat merkwaardige, doch reglementair voorgeschreven speeltempo van drie minuten met vijf seconden increment per zet. De vluggertjes zijn uiteraard niet genoteerd, dus u zult het met een ooggetuigenverslag moeten doen.

Terwijl Reynir een scherpe opzet koos met vlot oplopende koningsvleugelpionnen hoorde ik al vrij vlot “mat!” geroepen worden vanaf bord 1. Manuel had zijn puntje binnen. Toen ik even later de kans kreeg op een zetherhaling liet ik die niet liggen. Reynir moest wel; eruit lopen zou hem een pion hebben gekost. En Passant had hierdoor nog maar een halfje nodig, want bij 2-2 zouden we door zijn omdat een punt aan bord 1 in dat geval belangrijker is dan een tegentreffer aan bord 2 of 4.

Henk stond er goed voor, maar wel met twee minuten achterstand. Lang leve dat enorme increment, want na een paar klappen op de klok is er ineens weer tijd zat. Met loper en paard en vrijpion tegen een toren stelde Henk remise voor in de wetenschap dat een halfje voldoende zou zijn. Dat wist Eric ook en hij ging door in zijn nadelige stelling. Henk had de boel inmiddels goed onder controle en toen Eric ook nog eens een volle toren weggaf was het gebeurd.

Dick de Graaf stond een stuk achter, maar had wel twee vrijpionnen als compensatie. Daar vond Adriaan met weinig tijd op de klok geen goed antwoord op. Sterker nog, hij blunderde zijn hele voorsprong weg. Dick won, waarmee het snelschaken met 0,5-3,5 door En Passant werd gewonnen!

Door naar ronde 3!

1 Comment

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.