Carlsen blijft wereldkampioen – de dagbladen (deel 2)

Nu de WK-match is afgelopen, valt er natuurlijk veel te evalueren. Vrijdag citeerde ik uit de slotverslagen in de Telegraaf, NRC Handelsblad en De Standaard (België). Wie dat gemist heeft, kan dat hier nalezen. Vandaag enkele andere kranten.

 

Volkskrant

Magnus Carlsen kreeg kritiek op zijn makkelijke remise in de laatste partij van de reguliere match. Maar, schrijft Gert Ligterink: “Bij nader inzien is het een verstandige tactiek geweest. Terwijl zijn tegenstander zich mentaal en schaaktechnisch moest voorbereiden op een beslissend slotgevecht, nam Carlsen rust. Zoals hij het zei: ‘Ik dacht dat ik in vier partijen een betere kans had de match te beslissen dan in één.’

Die inschatting bleek juist. Carlsen bleek beter voorbereid op de overgang van het klassieke naar het veel snellere spel dan Karjakin, die steeds een ruime achterstand op de klok opliep. De uitdager gaf toe dat de overgang hem zwaar was gevallen: ‘Ik weet dat ik goed met rapidschaak overweg kan, maar vandaag lukte het niet.’”

Ligterink vindt de overwinning van Carlsen verdiend. “Al was het maar omdat hij probleemloos zou hebben gewonnen als hij groot voordeel in de derde en vierde partij naar behoren had verzilverd. Toch had hij de match ook kunnen verliezen na een nederlaag in de achtste partij door misplaatste agressie in een gelijke stand.”

Ligterink plaatste de vierde rapidpartij zonder commentaar, met een diagram voor de mooie slotzet Dh6+. De redactie plaatste er twee foto’s bij: Carlsen met de beker, Karjakin met een medaille en een pen. Bestaat de traditionele lauwerkrans trouwens niet meer?

 

Algemeen Dagblad

Het slotverslag werd geschreven door Armon Veeneman. Facebook, een nuttig medium, leert mij dat hij stagiair is op de sportredactie. Veeneman schrijft in dit verslag nauwelijks over de match, maar portretteert Carlsen en dat doet hij grappig. Duidelijk is dat hij vooral graag naar voetbal kijkt, maar dat geldt voor meer mensen.

Veeneman beschrijft hoe Carlsen in 2013 na het behalen van de wereldtitel bij een wedstrijd van Real Madrid de aftrap mocht verrichten. “Met een grote glimlach liep Carlsen vervolgens naar de middenlijn, zoals een pupil van de week normaal in het amateurvoetbal kijkt als hij de aftrap mag doen. Onder luid applaus verliet Carlsen het veld. De schaker zag Gareth Bale bij de 4-0 overwinning drie keer scoren. Hij ging daarna, zoals Bale dat ook deed met Real Madrid, vrolijk verder met het winnen van titels.”

Veeneman schrijft dat Carlsen een grote bijdrage heeft geleverd aan de populariteit van het schaken. Dat kun je, zoals hij doet, een ommekeer noemen. Kijk maar naar de vele publiciteit rond deze match. Dat het schaken door de opkomst van het internet naar de achtergrond leek te verdwijnen, is dan weer een vreemde conclusie.

Carlsen verscheen in reclames waar je eerder Messi, Ronaldo of Pogba zou verwachten. En hij kreeg een eigen Donald Duck. Messi, Ronaldo en Pogba hebben dat niet, weet Veeneman.

Trouw

Freelance-sportredacteur Jan-Cees Butter kreeg woensdag al heel veel ruimte. Dat had de redactie kennelijk gepland, voor het geval er in de twaalfde partij een beslissing zou vallen.

“Er was gehoopt op spanning, sensatie en sublieme openingen, maar de tweekamp om de wereldtitel verloopt tot dusver ronduit teleurstellend.”

Butter gaat uitgebreid in op de angst van Carlsen voor computerhackers. Vanuit Rusland was ook al ingebroken bij het internationale dopingagentschap.

Net als voor vorige artikelen belde Butter weer met Loek van Wely en hij citeert: “Schaaktechnisch is er weinig aan, maar het is wel spannend.” Over de tie-break: “Carlsen is misschien de betere schaker, maar ik denk toch dat zijn zenuwen niet zo sterk zijn als die van Karjakin.” De twaalfde partij, waarin Carlsen tegen zijn gewoonte in niet tot het gaatje ging, noemt Van Wely een veeg teken voor wat betreft zijn zelfvertrouwen.

Vrijdag kreeg Butter natuurlijk opnieuw ruimte. “Waar het in de reguliere tweekamp nog aan had ontbroken, werd in de tiebreak alsnog geleverd: vuurwerk”, zo constateert hij tevreden.

Over Karjakin: “De Rus, geboren in Oekraïne, liet in de tweekamp wederom fraai verdedigingswerk zien, waarmee hij Carlsen soms tot waanzin dreef. Karjakin moest echter erkennen dat hij de omschakeling naar de snellere speelvorm moeilijk kon maken.”

Holland Media Combinatie

Wim van der Wijk kreeg tijdens de hele match veel ruimte in de kranten van de Holland Media Combinatie, regionale dagbladen in Noord-Holland en Leiden.

Voorafgaand aan de twaalfde partij schreef hij een groot verhaal. Over de kansen van Karjakin: “Carlsen speelt in de laatste reguliere partij met wit. Dat geldt als een voordeel, maar het voordeel is lang niet zo groot als dat van een tennisser die de opslagbeurt heeft. En Karjakin kan moed putten uit het feit dat hij in zijn carrière twee keer van Carlsen heeft gewonnen, en beide keren met zwart. Dat was vorige week in New York en in 2012 in Wijk aan Zee.”

Van der Wijk voorspelde risicomijdend gedrag in de laatste partij. Verder vertelt hij dat de boete voor Carlsen vanwege het weglopen van de persconferentie 20.000 à 30.000 euro zal bedragen en dat dat klein bier is ten opzichte van diens geschatte jaarinkomen van twee miljoen, inclusief commerciële activiteiten.

Na de tiebreak schreef Van der Wijk een slotverslag onder de opvallende kop ‘Held op sokken’. Een grapje omdat Carlsen na drie weken door zijn sokken heen was en toen NBA-sportsokken droeg die hij cadeau had gekregen.

Van der Wijk heeft een interessante theorie over de saaie twaalfde partij. “Met nog twee partijen te gaan nam Carlsen een opmerkelijk besluit. Hij zou bewust op een tiebreak aansturen als hij partij elf met zwart remise zou houden. In de laatste partij zou hij niet op winst gaan spelen, zoals iedereen verwachtte. Achteraf kan worden gezegd dat hierachter een briljante gedachte schuilging. Na de elfde partij was namelijk dit het verschil tussen Carlsen en Karjakin: Carlsen wist dat hij een extra rustdag zou nemen door de laatste partij simpel af te ruilen naar remise. De uitdager moest echter voorbereid zijn op een ultieme winstpoging van de Noor. Hij zal zich mogelijk suf hebben voorbereid op alle mogelijke verrassingsvarianten die Carlsen wellicht zou kiezen.” Zelfde conclusie als die van Ligterink, maar dan in meer woorden. Zoals Van der Wijk voor alles meer ruimte kreeg.

1 Comment

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.