Grootmeester Benjamin Bok wint Albert Heijn Bennekom Schaaktoernooi

(door Rini Kreeft)

BENNEKOM – Benjamin Bok heeft zaterdag het (eerste) Albert Heijn Bennekom BSV Schaaktoernooi gewonnen. Evenals Erik van den Doel scoorde de 21-jarige Nederlandse grootmeester uit Veldhoven uit zeven duels zes punten. Omdat de weerstandpunten van Bok beter waren, werd hij winnaar. Het prijzengeld werd gedeeld.

 

Bok, die voor de eerste keer deelnam, was naderhand lovend over het toernooi. ,, Sterk bezet en ik heb het met grote interesse gespeeld. Ik wilde winnen en niet omdat ik won, maar het was echt leuk’’, ervoer Bok. ,,Ik hoop vooral dat dit toernooi met deze sponsor blijft bestaan. Iedereen heeft een leuke dag gehad en komt het uit, dan doe ik volgend jaar zeker weer mee.’’

 

Van den Doel won eerder in Bennekom. Ditmaal gedeeld eerste? ,,En ja zeker, daar ben ik blij mee. Natuurlijk had ik liever alleen gewonnen en daar heb ik tot het laatst toe voor gestreden. Het lukte net niet’’, aldus de grootmeester.

 

Volle bak in Denksportcentrum De Commanderij in Bennekom bij het jubilerende BSV Bennekom tijdens dit AH Bennekom Toernooi. 93 spelers en speelsters startte. Daaronder veel jeugd en de grootmeesters Vladimir Epishin, Erik van den Doel, Andrey Sumets, Benjamin Bok, Roelof Pruijssers en de internationale meesters Robert Ris, Piet Peelen en Sander van Eijk.

Het toernooi verliep spannend. Vanaf de eerste zet werd keihard gevochten. De echte klapper viel in de vierde ronde in het duel Bok tegen Sumets. De laatste kreeg weinig kans. Bok leidde daardoor met Van den Doel met elk 4 punten. Epishin stond op 3,5 punten.

 

Bok en Van de Doel streden in de vijfde ronde tot op het bot. Remise uiteindelijk. Ook Epishin en Sumets deelden het punt. Sumets moest en was teleurgesteld. De normaal vriendelijke grootmeester draafde boos door de speelzaal. Van den Doel en Bok leidde na dit geweld de dans.

De spanning bleef in de slotronde. Het ging er hard aan toe. Bok knokte tegen college grootmeester Pruijssers. Het werd toch remise. Evenzo bij Sumets en Van den Doel. Alleen de kale koningen stonden nog op het bord. Sumets werd daardoor met Epishin, Pruijssers, Peelen en Ketzetzis gedeeld derde.

 

Groep B werd een prooi van Marcel Lever. Hij scoorde 5,5 punten. Evenveel als David Berendsen. Ook hier werden de geldprijzen gedeeld.  Groep C werd gewonnen door Edenaar Hans van de Weteringh met 6 punten

 

Zie voor uitslagen en standen www.bennekomsesv.nl

(foto Rini Kreeft)

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.