Jacques Davidson, beroepsschaker

Jacques Davidson werd geboren te Amsterdam op 14 november 1890. Toen hij 3 jaar oud was verhuisde het gezin Davidson naar Londen, waar zijn vader een betrekking als leraar aanvaardde. Reeds op jonge leeftijd leerde hij schaken van zijn vader, die er een nogal onorthodoxe lesmethode op nahield: het spelen om geld. Een harde leerschool, die de arme Jacques aanvankelijk het leeuwendeel van zijn zakgeld kostte, maar in de loop der jaren werd hij steeds sterker en begon het ineens geld op te leveren. Het bracht hem op het idee van schaken zijn beroep te maken.

Hij ging in de leer bij Rudolf Loman, die werkzaam was als organist in de Dutch Church en in het Londense schaakcafé Vienna zijn salaris aanvulde door te schaken tegen welgestelde Britten van doorgaans adellijke afkomst. Inzet: één shilling per partij. Davidson trad in zijn voetsporen en kreeg van de gehaaide Loman de tip om af en toe eens bewust te verliezen teneinde zijn clientèle niet te ontmoedigen. Niet te vaak natuurlijk, want dan zou de klant zijn respect voor hem verliezen, maar zo één op de vijf partijen, bij voorkeur de laatste partij van een sessie. Dan kon er nog wat worden nagebabbeld en werd het spel van de argeloze klant nadrukkelijk geprezen, waarna niet zelden het idee-fixe in hem postvatte dat hij werkelijk talent had. Op die manier bleven ze schaken, en dus bleven ze maar geld verliezen.

Een andere bron van inkomsten was het geven van schaaklessen. Ook hier was de doelgroep welgestelde Britten van doorgaans adellijke afkomst, want die keken niet op een shillinkje meer of minder. Een van Davidson’s leerlingen was de politicus Andrew Bonar Law, die van 1922 tot 1923 premier van Engeland was. Ook voor het geven van schaaklessen had Loman een gouden tip in huis: “Nooit om je honorarium vragen. Dan betalen ze je meteen uit, maar vragen ze je nooit meer”.

 

Lees verder…

5 Comments

  1. Avatar
    Jaap Amesz december 08, 2016

    Nooit van gehoord. Nu wel. Dank je wel. Hoe kwam je erop om over deze man wat te schrijven?

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.