Johan van Hulst heeft een brug in Amsterdam

Na de Hein Donnerbrug op het Max Euweplein is er in Amsterdam voor de tweede keer een brug naar een schaker vernoemd. In het Hortusplantsoen heet de brug over de Hortusvijver voortaan Johan van Hulstbrug.

Er zijn in Amsterdam nog honderden bruggen die geen naam hebben. Inwoners van de stad mochten de afgelopen weken voorstellen doen. Paul-Peter Theulings, schaker bij Zukertort Amstelveen, zag zijn voorstel voor de Johan van Hulstbrug gehonoreerd worden.

De 105-jarige Johan van Hulst was in de Tweede Wereldoorlog directeur van de Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan, die toen fungeerde als de crèche van de Hollandsche Schouwburg. Hij redde in deze hoedanigheid ruim 600 Joodse kinderen van deportatie. In 1972 kreeg hij hiervoor de Yad Vasjem-onderscheiding. Yad Vasjem is een groot Holocaust-herdenkingspark in Jeruzalem.

 

Van Hulst was van 1956 tot 1981 lid van de Eerste Kamer voor het CDA en diens voorloper de CHU. Van 1961 tot 1968 was hij tevens lid van het Europees parlement. Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam werd hij hoogleraar pedagogiek.

Als schaker is Van Hulst onder andere bekend als deelnemer aan het toernooi voor ex-parlementariërs, tijdens het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee. Nog steeds is hij daar ieder jaar eregast. Clubschaker is hij bij Caïssa in Amsterdam. Bij zijn honderdste verjaardag verscheen een vriendenboek, dat helemaal aan zijn schaakleven was gewijd. Daarmee behoort hij tot een select gezelschap van Nederlanders aan wie een schaakboek is gewijd.

Paul-Peter Theulings verdient een pluim voor zijn leuke initiatief om Johan van Hulst met een Amsterdamse brug te eren. De richtlijn is eigenlijk dat je dood moet zijn (minstens vijf jaar) om een brug te krijgen. Maar ja, schreef Theulings in zijn motivatie, een richtlijn is ook maar iets om opzij te leggen. Bovendien, tegen een 105-jarige kun je niet met goed fatsoen zeggen dat hij eerst dood moet gaan.

1 Comment

  1. Avatar
    Paul-Peter Theulings december 22, 2016

    Update. Ze hebben een andere brug gekozen, die voorheen naar de Victoria Regia plant vernoemd was. Het is een brug naast de brug die ik had uitgekozen, en dat was ook omdat ik dacht dat dat de enige brug was zonder naam. De nieuwe brug is beter geschikt omdat die niet is afgesloten.

    www.bruggenvanamsterdam.nl/dr_d.m.sluyspark.htm

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.