“Schaken in de Noordkop” door Jan Willem Duijzer, column van Schaakvereniging Promotie

Sinds mijn kinderjaren ben ik een (niet al te fanatieke) aanhanger van Ajax, maar toch kende ik tot voor kort bijna niemand uit Noord Holland en had ik ook geen band met dat deel van het land. Voor mijn gevoel begint Noord Holland ook pas bij de lijn Beverwijk, Alkmaar, Hoorn, waarboven nauwelijks nog mensen wonen en de wind vrij spel heeft. Ik ben in Alkmaar ooit naar de kaasmarkt geweest en heb in 2010 een keer een thuiswedstrijd van AZ bezocht, maar van verdere kennismaking is het niet gekomen. Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Den Helder, ik heb er van gehoord, ben er ooit wel eens geweest, maar ik weet er weinig van. Onderweg op onze, vanaf dit jaar regelmatige, reizen naar Texel kijk ik dan ook iedere keer mijn ogen uit. En op Texel is dat niet anders. Als ietwat introverte, geleidelijk aan ook al wat oudere man was mijn eerste gevoel over heel Noord Holland dat van een licht wantrouwen. Wat praten die mensen gek! En wat praten ze veel!

Gelukkig is dat gevoel van wantrouwen snel aan het afnemen. Ik wen aan die noorderlingen, zoals je aan nieuwe buren went. Op de keper beschouwd zijn de Noord-Hollanders erg vriendelijk. Ze doen me nog het meest aan Twentenaren denken: ze zijn heel robuust en direct, maar tegelijk heel gastvrij en behulpzaam. Ook het zwaar-Amsterdamse accent in (de kop van) Noord Holland is net zo opvallend en net zo grappig als het Twents in Overijssel. Enfin. Waar ik eigenlijk naar toe wil is naar de Noord-Hollandse schaakcultuur. Ik vermeld direct maar iets leuks: ze spelen er bij het snelschaken zogenaamde “sets” van 6 partijen en na een set hanteren ze een soort “quitte of dubbel” systeem: als de setwinnaar als eerste 1,5 punt scoort wint hij de wedstrijd, heeft de ander het snelste die 1,5 punt dan staat het gelijk.

Een interessante combinatie van tennis, kansspel en schaken, mij uitgelegd door de voorzitter van En Passant Texel, Jaap Dros. Opvallend is ook dat in de NHSB de competitiewedstrijden deels op zaterdag gespeeld worden; de reisafstanden, bijvoorbeeld naar Texel, zijn te lang voor een doordeweekse avondwedstrijd. Lees verder…(pdf) !

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.