Jan Timman 65. Aflevering 6: Lang zal hij leven

Deze hele week brengen wij een hommage aan Jan Timman, vanwege zijn 65e verjaardag. Vandaag, woensdag 14 december, is die verjaardag. Daarom plaatsen we nu gewoon een paar mooie foto’s.

Van deze foto kun je alleen maar vrolijk worden en dat zal Jan ook wel worden. Yasser Seirawan, een goede vriend van hem en altijd aangenaam gezelschap. De foto heb ik genomen in 2001 in Wijk aan Zee.

Zijn teamgenoten ook altijd vrienden? Niet altijd, maar Jan Timman zal zich best thuis gevoeld hebben in het team van De Variant uit Breda (onder diverse sponsornamen), waarschijnlijk het sterkste clubteam waarvoor hij ooit heeft gespeeld. De club had gewoon de sterkste schakers van Nederland verzameld.

Naast Timman zitten Loek van Wely, Ivan Sokolov en John van der Wiel. Zij werden nog versterkt met wereldtoppers als – op deze foto uit 1998 – Lautier, Goerevitsj en Vaganjan. Om kampioen van Nederland te worden was dat misschien niet echt nodig, maar De Variant won ook een keer de Europacup.

Helemaal rechts staat teamleider Henk Verstappen. Hij was groothandelaar in woningstoffering, verkocht bijvoorbeeld stoffen aan marktkooplui. Verstappen was eigenlijk de hoofdsponsor, maar een subsponsor mocht altijd zijn naam aan de club verbinden. De Variant (Verstappen) organiseerde zelf jarenlang de play-offs van de KNSB-competitie, in een chic hotel in Breda. Nadat hij daarmee stopte, organiseerde ESGOO de play-offs nog een paar keer in Enschede. Toen de bondsraad besloot de play-offs af te schaffen, trok Henk Verstappen zich terug uit het schaakleven en werd De Variant opgeheven. Maar hij heeft het Nederlandse schaakleven veel gegeven en ontving voor het organiseren van al die finaledagen de gouden erespeld van de KNSB.

 

Van de volgende foto weet ik zeker dat Jan die mooi vindt. Ik maakte hem in 2000 in Hoogeveen en hing hem de volgende dag op het prikbord op, in de hal van het raadhuis. Twee dagen later kwam ik weer en had ik iets aardigs bij me. Destijds had ik nog de gewoonte mijn zaterdagrubrieken jaarlijks te bundelen, in een oplage van vijftig exemplaren. Ik gaf een exemplaar aan Jan en hij nam dat aan met een nonchalant gebaar, hij vond het vanzelfsprekend dat hij dat kreeg. Direct zei hij: “Ja dankjewel, maar die foto op het prikbord, heb je daar ook nog een extra exemplaar van?” Ja dat had ik en die had ik ook bij me. Hij vertelde dat hij pas sinds kort alert was op foto’s en die ook was gaan verzamelen.

 

 

 

Dit zijn zo kriskras wat overdenkingen bij een paar mooie foto’s. Het is nu middernacht geweest en het is woensdag 14 december. Jan Timman, gefeliciteerd met je verjaardag.

1 Comment

 1. Avatar
  StMartin december 14, 2016

   

  Gefeliciteerd, vandaag nog, vice-wereldkampioen, vanuit het verre Assen.

   

  Meike en Marius deden bijna perfect examen Stap 1 en kunnen nog verrassen.

   

  Zij zijn nog piepjong en voor ouderen zoals ik wens ik een cursusboek, volwassen.

   

  Is het wat voor u, grandmaître Jan, om dit varkentje te wassen?

   

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.