Ook na Bosboomiaanse aanval remise

Acht ronden, acht remises, dat is de score van Anish Giri nu in Londen. Maar hij probeert het echt wel! Vandaag koos hij voor de Najdorf tegen Kramnik (toch geen ouwemannenopening) en bracht een interessant nieuwtje: 8…h5, met als idee h4, hxg3 en weliswaar nog lang geen mat, maar het houdt wit bezig. Met 9.Lg5 wist Kramnik h4 echter een tijd tegen te houden, maar op zet 15 kwam het toch. De h-lijn ging open, een dame ging richting h5, maar wegens een loper op g2 dreigde dat nog niet echt wat, zeker omdat de witveldige loper bij zwart ontbrak.  In plaats van een scherpe middenspel stond er opeens een eindspel op het bord waarin zwart vier pionnen voor een stuk kreeg. Waarschijnlijk had wit bij nauwkeurig spel wat winstkansen kunnen krijgen, zoals het ging waren die er niet echt, zeker nadat een potentiele vrijpion op a5 onschadelijk werd gemaakt. Wit won nog wel een pion, maar dat was vrijwillig door Giri weggegeven om torens te ruilen en daarmee remise veilig te stellen. Onze landgenoot wel weer als laatste bezig!

Morgen zal het ook niet makkelijk worden om te winnen voor hem met wit tegen de nummer 2 van de wereld, Fabiano Caruana. Die heeft echter belang om op winst te spelen omdat hij bij winst een goede kans maakt op een (gedeelde) eerste plaats. So staat een half punt voor en heeft sowieso de Grand Chess Tour al gewonnen, hij speelt wit tegen MVL morgen. In de uitslagen kunt u verder zien dat Topalov weer verloren heeft, hij is inmiddels op de virtuele ratinglijst gezakt naar plaats 25.

 

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.